lørdag 6. august 2022

Eidsvollsøyla, Elveseter, Innlandet, Norway


Elveseter var en gammel storgård som ligger i Bøverdalen litt nord for Galdhøpiggen. Gården er sakte, men sikker bygget om til et hotell og blir flittig brukt av fotturister i Jotunheimen. 

På tunet utenfor hotellet står «Eidsvollsøyla». Dette er en 34 meter høy steinsøyle med relieff fra norgeshistorien og med Olav den hellige til hest på toppen. Opphavet til dette var en utlyst konkurranse om å lage et nasjonalt monument til minne om etableringen av grunnloven  under Riksforsamlingen på Eidsvoll. Vinner av denne konkurransen ble kunstneren Wilhelm Robert Rasmussen. Gustav Vigeland sendte også inn et forslag, men hans bidrag ble refusert. 

Monumentet var tiltenkt en plass foran Stortingsbyggningen i Oslo, men dette ble omgjort da det viste seg at Wilhelm Robert Rasmussen var medlem av Nasjonal Samling og at han ikke la skjul på sine nazistiske sympatier. Resultatet var at «Eidsvollsøyla» aldri ble satt opp og heller skjult på et lager.

Dette syntes Åsmund Elveseter var for gale så han kjøpte like godt hele greien og satt den opp ved hotellet sitt i Bøverdalen Dermed fikk Elveseter hotell en unik utsmykning med relieff fra hele norgeshistorien - og kanskje passer den bedre der den står ved foten av Jotunheimen enn ved Spikersuppa i Oslo.

Wilhelm Robert Rasmussen var en berømt kunstner som bl.a. arbeidet i 10 år med utsmykning av Nidarosdomen. Der var han ansvarlig for restaureringen av skulpturene. Han har også laget det 18 meter høye monumentet av Olav Tryggvason som står midt på torvet i Trondheim. Fra 1921 og frem til han ble fradømt stillingen sin  i 1945 var han professor ved Statens Kunstakademi. Etter dette fikk han nesten ingen offentlige oppdrag.