tirsdag 23. juli 2019

Mainz, Germany


Mainz ligger ved Rhinen, like sør for Rüdesheim og dermed like utenfor det områder av Rhinen som nå ligger på UNESCO World Heritage List. Byen er en gammel handelsby, kjent universitetsby, hovedstaden i delstadet Rheinland-Phalz og base for det tyske kringkastingsselakapet ZDR. Plasseringer er akkurat der elven Main renner ut i Rhinen.Mainz er også kjent som hjembyen til Johannes Gutenberg - mannen som  oppfant boktrykkerkunsten. Huset hans er i dag omgjort til et stort museum. Johannes Gutenberg ble født i 1400 og døde i 1468. Hans yrke var opprinnelig gullsmed, men han ble også etterhvert kjent som oppfinner, boktrykker og senere som forlagssjef.
Det var i 1439 han greide å trykke tekst ved hjelp av flyttbare bokstaver. Å kunne sette sammen ord og setninger ved hjelp av enkle bostaver revulosjonerte hele trykkekunsten og ble som vi vet et kvantesprang fra den gamle hånskevne tekstene som var vanlig frem til da.

Hans mest berømte verk er det som ble kjent som "Gutenberg Bibelen". Inntil dette hadde alle bibler vært hånskrevne, men ved å ta i bruk Gutenberg's metode var det nå mulig å produsere tekster i en trykket versjon. Dette var dermed den første reproduserbare bibelen som overhodet ble trykket