torsdag 25. juli 2019

Luzern, Swizerland


Luzern ligger ved utløpet av Vierwaldstätterzee (435 moh.) Den overbygde Kapellbrücke, som ble bygget allerede i år 1333 krysser elven som renner ut fra sjøen. Bak byen ligger den 870 meter lange Mauseggmaur fra middelalderen. Denne muren er en del av et stort forsvarsverk som lå rundt den gamle bykjernen i Luzern.


Men denne byen har mer å by på. Den gamle bebyggelsen har trange gater og imponerende arkitektur. Her finnes rester etter gamle sykehus, gamle militærkasserner og gamle åpne plasser som engang var tilpasset torgsalg, men som i dag for det meste består av små koselige fortauskafeer. 


Luzern er også kjent for løvemonumentet, laget av den danske kunsteren Bertel Thorvaldsen (1770-1844). Dette monumentet stod ferdig i 1821 og symboliserer en døende løve. Skulpturen skal illustrere at den franske Sveitsergarden ble massakrert da de forsøkte å forsvare Tuileries palasset ("Palais des Tuileries") i Paris. Dette palasset ble bygget i 1564 og har vært bopel for de fleste franske monarker fra Henry IV til Napoleon III. Episoden som utløste denne konflikten var at Ludwig XVI hadde rømt fra slottet i Versailles og søkt tilflukt i Tuileries palasset under den franske revolusjonen i 1792. Den franske Sveitsergarden var satt til å forsvare han . 

I praksis var denne Sveitsergarden en gjeng med profesjonelle leiesoldater, som var ansatt av det franske monarkiet. DaTuileries ble stormet endte det med en blodig massakre av vaktene. Tilslutt la vaktene ned våpnene, visstnok etter ordre fra kongen. De fleste av Sveitsergarden som overlevde stormingen, ble drept like etterpå - noen direkte av mobben, mens andre ble stillt for en militært domstol. Omtrent 650 soldater fra Sveitsergarden ble drept under stormingen og ytterligere 200 ble dømt og hengt like etterpå. Bare en femtedel av vaktene overlevde.


Kunstneren Bertel Thorvaldsen var født i København med familietradisjoner til Island. Han hadde et såpass tydelig talent at han ble tatt opp som elev ved Det Kongelige Danske Kunstakademi allerede som 11 åring. Skulpturen av løven er et av hans mest kjente verk, hugger rett ut av fjellet. Den er 9 meter lang og ligger i en 13 meter lang fjellhule - tydeligvis dødelig skadet og med restene av et brukket spyd stikkende ut av ryggen.

I Stavanger står det et gammelt kirkebygg - Sankt Petri kirke eller Petrikirken på folkemunnet. I denne kirken stå det også en kjent skulptur av Bertil Thorvaldsen. Den er en kopi av skulptur som viser Jesus med utstrakte armer.  Originalen ble ferdig i 1838 og står fortsatt i Vår Frues Kirke i København.