tirsdag 23. juli 2019

Das Kehlsteinhaus, Berchtesgaden, Germany
Berchtesgaden ligger mellom noen av de høyeste fjellene i Bayern - Warzmann (2.717 moh.), Unterberg (1.972 moh.) og Hoher Göll (2.522 moh.). Tyskland høyeste fjell, Zug spitze (2.963 moh) ligger i det samme området. Like ved ligger også den idylliske innsjøen Königzee med det berømte Bartolomeo kapellet fra 1711. Det spesielle med denne innsjøen er i tillegg til Bartolomeo kapellet - de stupbratte fjellsidene som rammer inn sjøen på 3 sider. Sjøen er bare drøyt 7,5 km. lang og for å komme ut til Bartolomeo kapellet må man ta en av de små turistbåtene som går i rutetrafikk på innsjøen. For de som er spesielt interessert i ørretfiske nevnes at den største fisken som er tatt i Konigzee var 1,25 meter lang og veide 27,5 kg. Det var såpass spesielt at den ble regnet som verdens største ørret. Den ble stoppet ut og står nå utstilt i en monter inne i den gamle jakthytten som står like ved Bartolomeo kapellet.
Berchtesgaden er også kjent for huset Das Kehlsteinhaus - kanskje bedre kjent som "Hitler's Ørnerede". Navnet beskriver godt beliggenheten for det er omtrent helt utilgjengelig der det ligger ytterst på klippen høyt over dalen. Herfra ser man på den ene siden ned på Berchtesgaden og flere av de mindre landsbyene og på andre siden seer man Königzee. Den gang Hitler brukte dette stedet var veiene opp godt beskyttet og vanskelig tilgjengelig. Den siste delen er en stor heis som tar besøkende opp fra enden av tilførselstunnelen og stopper i hallen oppe i huset. Det sies at Adolf Hitler led av klaustrofobi og at hele heisen derfor var belagt med store speil. Under krigen var det en heisfører og en ledig stol i denne heisen. Heisføreren betjente knappene og stolen midt i heisen var kun til Hitler. I dag er det fortsatt en heisfører, men stolen er byttet ut med ståplasser til 50 passasjerer på hver tur.


For å komme opp til huset må man parkere på besøkssenteret nede på flaten under fjellet. Derfra går det spesiallagde busser opp til tunellen som fører inn til heisen. I fjellet under Das Kehlsteinhaus  er det sprengt ut mange store lagerhaller for militært utstyr og for de store vaktstyrkene som sikret fjellet under hele 2. verdenskrig. Disse gruvegangene er også dramatisert av bl.a. Dan Brown der historien bl.a. går ut på at en enorm Menora - jødenes berømte 7 armede lysestake - ble tatt av tyskere på et øde sted i Egypt og flyttet til gruvegangene inne i fjellet. Den ble båret opp av 6 fanger som ble hentet fra konsentrasjonsleirene. Etter at denne skatten var murt inn i fjellet ble alle 6 fangene brutalt henrettet slik at de ikke skulle kunne fortelle noen hvor den var gjemt.

Berchtesgaden ligger bare 3 mil sør for Salzburg i Østerrike og 13 mil sørøst fra München og hele området ligger innenfor Berchtesgaden Nasjonalpark. Det er mange nordmenn som har vært litt ekstra begeistret for Berchtesgaden, de mest kjente er nok Henrik Ibsen som var her i 1868, 1880 og i 1882, mens Jonas Lie tilbrakte hele 16 sommere her etter hans første besøk i 1880. Jonas Lie regnes med blant de 4 største norske forfatterne gjennom alle tider. De 3 andre var Alexander Kiellend, Bjørnstjerne Bjørnson og Henrik Ibsen. Alexande Kielland opphold seg som regel på Ogna i Rogaland, men hvor Bjørnstjerne Bjørnson var er noe mer usikkert.


....og tilslutt en liten kuriositet:
Opp mot toppen av fjellet Warzmann (2.717 moh.) er det avdekket fossiler, koraller og andre merkelige sjødyr og skjell som stammer fra Tier tiden som var for 200-500 millioner år siden. Litt spennende å tenke på at disse steile fjellene en gang var en gammel havbunn. Disse funnene er nemlig fra tiden lenge før Alpene vi kjenner i dag ble skapt, den gang Tysklands 2. høyeste fjell lå under datidens vannstand og under flere kilometer tykke isbreer.