fredag 26. juli 2019

Salzburg, Austria


20.000 år før vår tidsregning lå den en stor sjø i dalen der Salzburg er i dag. Den var ca. 30 km. lang og ca. 12 km. bred. I denne sjøen stakk det opp 8 øyer som i dag er byfjellene i Salzburg. Noe senere - omkring 3.000 f.kr. - hadde vannspeilet sunket og det er i denne tiden de første innbyggerne slo seg ned her. De startet med saltutvinning og på den tiden var saltet nesten mer verd enn gull. Årsaken var de hadde oppdaget at saltet kunne brukes til konservering av mat. Omkring 1.800 f. kr. var det flere bosetninger fra bronsealderen og fra den tiden og helt frem til romertiden var området stort sett bebodd av keltiske stammer.

Det var den romerske keiseren Claudius som fikk grunnlagt Juvanum - den lille romerske landsbyen som senere skulle bli til Salzburg. Juvanum ble etter hvert til og med regnet som hovedstaden i regionen. Den fikk også etterhvert en stor betydning som transport- og handelsknutepunkt. I år 447 ble Juvanum totalt ødelagt av en østgermansk bajas-stamme ledet av krigsherren Walamir og i løpet av de neste 11 årene flyttet hele den romerske befolkningen bort fra stedet.

Biskop Rupert av Worms ble senere beordret av hertug Theodo II til å reise ut for å misjonere i dette frafalne landområdet og da startet også en lang periode der ulike biskoper etablerte sine egne domener gjennom å bygge borger, katedraler og kloster. Byens Salzburg begynte da å ta form.

Så følger noen viktige merkedager for Salzburg. I år 1383 brant byen ned. I 1541 døde legen og alkymisten Theophrastus Bombastus Paracelcus von Hohenheim (synes du det var noe kjent med mellomnavnene?). l 1613 bygges slottet Hellbrunn. I 1623 etableres byens første universitet. Den 27. januar 1756 ble det født en liten gutt som fikk navnet Johannes Chryosomus Wolfgangus Theophilius - han ble heldigvis senere bedre kjent som Wolfgang Amadeus Mozart. Lille Wolfgang var barn nummer 7 i rekken. I 1791 dør Mozart i Wien, bare 35 år gammel.

Borgen Hohensalzburg er det tydeligste landemerket i byen. Den ble bygget i middelalderen og er lett tilgjengelig. Det går nemlig en tandhjulsbane fra byen og opp til festningen.

Det finnes en mengde flotte bygning, slott og katedraler i Salzburg, her er noen som er værd et besøk. Hellbrunn ble bygget som et jakt og lystslott. Hovedattraksjonen er de berømte vannfontenene som kan være temmelig overraskende på besøkene den dag i dag. Her ble det også anlagt et teaterscene hvor den første tyskspråklige opera ble fremført i 1617 ("Orpheo" av Claudio Monteverdi). I et hjørne av parken ligger det en zoologisk hage. Mottoet for denne er at "her kan vi bare vise lykkelige dyr".

Det bor ca 150.000 innbyggere i Salzburg og byen ligger 425 moh. Det som er igjen av den store sjøen er bare elven Salzach som fortsatt renner rolig gjennom byen. Og hvis du nå har hørt rykte om  Untersberg så stemmer det at dette fjellet (1.806 moh.) som har gitt navnet til det mange mener er en mirakelmedisin for dagen derpå så ligger dette fjellet ca. 12 km utenfor byen. Det går en egen svevebane opp til toppen så du slipper å gå særlig mange høydemeter - enten du er ute på en sprek tur eller det faktisk er dagen derpå.....