torsdag 25. juli 2019

Lienz, Oberösterreich, Austria


Lienz ligger i et slags «vegkryss» der 5 store daler møtes - nord for Dolomittene i Italia og sør for Grossglockner i Østerrike. Byen ble i 2009 valgt til europeisk kulturhovedstad og i 2014 ble den med i det som heter «Creative Cities of UNESCO». Et av byens kjennetegn er antall mediekunstnere. Når byen innehar denne tittelen trekker det mange sponsorer til byens kulturinstitusjoner - og spesielt innenfor elektroniske kunstarter.

Motivet bak disse europeiske kulturhovedstadene er å samle Europas befolkning rundt ulike kulturtilbud. Norske byer som tidligere er valgt ut er Bergen (2000), Stavanger og Sandnes (2008) og I 2024 er det Bodø og Tartu i Estland som er valgt som kulturhovedstader. Bortsett fra Oslo har alle de nordiske hovedstaden vært valgt til kulturhovedstad etter at ordningen ble etablert i 1985.

Lienz er den 3. største byen i Østerrike og byens kanskje mest berømte innbyggere er nok Jean Keplers som i 1618 beregnet planetenes baner på himmelen og som beskrev dette i 3 faste lover. 50 år senere brukte Isaac Newton Keplers lover som grunnlag for utvikling av sine gravitasjons teorier. 

Beregningene fra Keplers var basert på den danske astronomen Tycho Brahes observasjoner. Tycho Brahe begynte på Universitetet i København da han var 12 år. Han var født i Skåne (som den gangen var en del av Danmark) i 1546 og døde i Tsjekkia (som den gangen var en del av Østerriket) i 1601. 

I 1989 åpnet Tycho Brahe Planetarium i København. Her kan man se IMAX modeller av partikkel sammenstøt og supernova eksplosjoner. Planetarium viser det ytre rom med en illustrativ forklaring på hvordan stjerner, svarte hull og nordlys oppstår. Tycho Brahe var også kjent for sin nokså spesielle nese protese. Denne fikk han etter at han i 1556 mistet deler av nesen i en duell. 

Wolfgang Amadeus Mozart bodde i Lienz i en periode rundt 1783 og det var her han skrev både «Linzer Sinfonie» og «Linzer Sonata».

Og hvis du nå er lei av historie, astronomi eller musikk så anbefales en tur på et av byens mange konditorier. Her bestiller du en «Linzer torte» som regnes som verdens eldste kake - altså verdens eldste oppskrift på en kake og ikke selve kaken du får servert. Oppskriften på denne kaken er fra 1650, men selve kaken er garantert ikke like gammel…..

(Besøk: 1978 - 1988 - 2012 - 2019)