tirsdag 23. juli 2019

Lorelei, St. Goarhausen, GermanySt. Goarhausen ligger på Rhinens østside og St. Goar ligger på vestsiden – rett over elven. St. Goar har en imponerende borg over den lille landsbyen, mens borgen over St. Goarhausen (Burg Katz) er litt mer unseelig. Men det de har i St. Goarhausen er derimot den verdensberømte klippen Lorelei. Navnet kommer av de gamle tyske ordene ”Luren” og ”Stey” som betyr se og stein. Betydninger er at man må se etter sten og da fortrinnsvis ute i elven.


Dette fikk de som styrte de gamle kanalbåtene ofte erfare da de skulle passere under den 132 meter høye og nesten loddrette klippen. Her er det smaleste punktet på hele Rhinen. Det betyr ekstra sterk strøm og alt for liten plass for å styre de lange båtene gjennom. Som om det ikke var nok så sier et sagn fra middelalderen at det satt en fager jomfru på toppen av klippen. Hun sang så vakkert at skipperne på kanalbåtene ble hypnotisert av hennes bedårende stemme og vakre utseende. Dermed styrte de ofte på land eller på en av de mange klippene ute i elveløpet. Dette sagnet er også flittig bruks som bakteppe i både prosa og musikkstykker. Den vakre (og visstnok relativt lettkledde) jomfruen på klippen fikk navnet Lorelei etter klippen og i dag står det en statue av henne nede ved St.Goarhausen.


Klippen er så spesiell at en står på verdensarvlisten fra UNESCO. Selv i dag er dette en vanskelig passasje for dagens elvebåter. Strekninger rundt klippen går i en skarp sving og er derfor lysregulert slik at oppadgående og nedadgående trafikk ikke skal teffe hverandre på det smaleste.

(Tidl. besøkt: 1979 - 1986 - 1989 - 2019 - 2022)