lørdag 18. august 2018

Nusfjord, Norway

 
Nusfjord er faktisk Norges eldste fiskevær, og kanskje også det best bevarte. Nusfjord ligger i Flakstad kommune og de dramatiske fjellene som omkranser den lille havnen gjør det ikke mindre spesielt.

 
Dette var et lite samfunn som greide seg selv. Her var det en egen kraftstasjon, et eget sagbruk, smie,  trankokeri og båtbyggeri.. I dag bor det 25 mennesker her, men i storhetstiden var det over 2000 fiskere som lå stasjonert her under vinterfisket.
 
 

 
En av pionere fra denne perioden var unge Martin Aarseth fra Volda. Han startet som ung mann med kjøp og salg av fisk i Nusfjord og Ballstad. Han gjorde det godt som fiskehandler og etter en periode hadde han både egen båt og og eget mannskap. Det ga han frihet til å ta et engasjement som lærer i Finnmark - påtoppen av fiskeriet i Nusfjord og Ballstad.. 
 
 
På denne tiden var det ingen lettvinte metoder å forflytte seg på over så lange strekninger. Skulle man fra Lofoten til Finnmark måtte man reise med båt - og den gikk jo ikke hver dag. Etter noe år med reising frem og tilbake avsluttet han sitt fiskeriengasjement og reiste hjem til Volda for å starte sin egen konfeksjonsfabrikk.


Som den pioneren han var etablerte han et konsept med salg av egenproduserte klær via postordre - dermed kan man si at den unge pioneren Martin Aarseth egentlig var en av de første som tok i bruk en salgskanal som vi i dag kjenner som netthandel - generasjoner før internettet i det hele tatt var påtenkt.
 


 
I dag er hele det gamle fiskeværet i Nusfjord blitt et godt besøkt museum. Rorbuene står som perler å en snor og er til disposisjon for dem som ønsker en overnatting eller flere for virkelig å oppleve Nusfjord.