fredag 17. august 2018

Kabelvåg, Norway

 
 
Vågan kirke er også kjent som Lofotkatedralen og har sitteplasser til 1200 personer. Det er den desidert største trekirken nord for Trondheim. Det var biskop Berggrav som ga den navnet Lofotkatedralen i 1929. Under det store Lofotfisket fylte mann opp kirken med tilreisende fiskere.

 
 
Kabelvåg er et av de eldste fiskeværene i Lofoten. Det var her det berømte Lofotfisket startet for over 1000 år siden. Fiskere fra hele det nordlige Norge søkte i mange år til de lune vikene rundt Kabelvåg. Det gamle Vågan fikk virkelig sin del av det årlige skreiinnsiget. Vågan vokste også etter hvert frem til å bli senter i middelalderens Hålogaland.
 
 
 
I dag er Kabelvåg først og fremst et sted for skole, kultur og reiseliv. I Galleri Espolin henger mange av bildene til den kjente nordnorske kunstneren Kaare Espolin Johnsons. Næringslivet har i dag ikke den bredde som det hadde i samfunnet tidligere. Stedet har videregående skole, kunst- og filmskole samt folkehøgskole. Her finnes også landets minste bibliotek - det lille grønne mikro-biblioteket står sentralt til i sentrum. Her er det selvbetjening og ingen krav til gyldige bibliotekkort.