tirsdag 18. september 2012

Marmolada, Veneto, ItalyMarmolada er det høyeste fjellet i Dolomittene. Det starter like øst for Trento og ca 10 mil nord for Venezia. Fjellet strekker seg ca. 6-7 km i øst/vest retning rett gjennom et imponerende område av Dolomittene. Det høyeste punktet er Punta Penia på 3.343 moh. Langs denne fjellkammen ligger det ytterligere 4 topper på over 3.000 meter.  I sør ender det hele i en 800 meter høy fjellvegg ned mot Val Pettorina og på nordsiden ligger den største isbreen i Dolomittene - «Ghiacciaio della Marmolada». 
Før første verdenskrig gikk grensen mellom Østerrike og Italia rett over toppen av Marmolada. Det østerrikske forsvaret bygget den gang en hel «isby» inne i breen (på 2.700 moh.). Den bestod av flere kilometer med lange ganger, brakker, kassamatter og egne lagerrom for ammunisjon og forsyninger. Når breen nå trekker seg tilbake dukker det stadig opp nye effekt fra den gang breen var bebodd av disse soldatene.
Den første som nådde toppen av Marmolada var den østerrikske klatreren Paul Grohmann fra Wien. Han var og den første som tegnet nøyaktige kart over Dolomittene og som allerede i 1877 forutså at Dolomittene en gang ville bli et populært turområde. I 1862 grunnla han en ny klatreklubb i Østerrike. Det var den andre av slike klubber i verdenshistorien (den første var British Alpine Club fra 1857). Som en egen gest i den forbindelse ble den siste ubestegne toppen på Langkofel (se egen beskrivelse) døpt om fra Sasso di Levante til Grohmannspitze.