Valpolicella er et av Italias mest berømte vindistrikt. Det ligger i Veneto regionen i det nordøstlige Italia og strekker seg nordvest for byen Verona, opp i åsene og mot Lessini fjellene, videre vestover mot Bardolino ved Gardasjøen og østover mot Soave. Vinen som produseres i dette området er på Corvina, Rondinella og Molinara druer.
Corvina er hoveddruen som bidrar med farge, struktur og aromaer av kirsebær og bitter mandel. Rondinella druen tilfører friskhet, fruktighet og florale toner og Molinara druen blir for det meste brukt for å tilføre syre men bruken av Molinare druer har avtatt noe og Corvina brukes nå i økende grad for å gi mer struktur og tanniner. Noen av de mest kjente Valpolicella vinene er klassifisert slik:
- Valpolicella Classico
En lett, fruktig rødvin som produseres i det
historiske kjerneområdet vest for Verona. Er den produsert utenfor dette
ommradet heter den bare Valpolicella (altså uten Classico)
- Valpolicella Superiore
En Valpolicella Classico som har vært lagret i minst ett
år før den tappes og har høyere alkoholprosent.
- Valpolicella Ripasso
Egentlig en Valpolicella Superiore som har fått en ny
gjæring på pressrestene etter produksjon av Amarone eller Recioto, noe som gir
den mer fylde og kompleksitet. Denne vinen lages ved å la en ferdig gjæret
Valpolicella-vin gjennomgå en ny gjæring på bunnfallet fra Amarone eller
Recioto-produksjonen. Dette gir vinen mer fylde, kompleksitet, høyere
alkoholprosent og aromaer av tørket frukt og krydder. Den kalles ofte for
"lillebroren" til Amarone. Ripasso viner har en høy alkoholprosent.
- Amarone della Valpolicella
En kraftig, tørr rødvin laget av delvis tørkede druer.
Man høster først kun de druene som er av beste kvalitet og tørker disse i opp
til 4 mnd. før man starter gjæringsprosessen. Dette er en årgangsvin som lagres
flere år på eikefat før den tappes på flasker. Man skiller mellom europeiske og
amerikanske eikefat fordi disse gir vinen forskjellige karakter. Amarone viner
har en høy alkoholprosent.
- Reciotos della Valpolicella
En søt dessertvin laget med å tilføre tørkede drueskall
fra Amarone produksjonen. Gjæringen stoppes før alt sukkeret er omdannet
til alkohol, noe som resulterer i en søt, rik vin med intense aromaer av tørket
frukt og bær. Dette er en av Italias eldste vinstiler og teknikken kalles
«appassimento».
Disse forskjellige produksjonsmetodene og druesammensetningene gir et bredt spekter av viner innenfor Valpolicella-regionen, fra lette og fruktige "hverdags viner" til komplekse og kraftige viner for spesielle anledninger.
Vinen fra Veneto merkes ofte med hvor den er produsert. Valpolicella Classico (vest for Verona). Valpolicella Valpantena (øst for Verona). Valpolicella Estesa eller Orientale (øst for Verona inkl. dalene Val Squaranto, Valle di Mezzane, Val d'Illasi og Val Tramigna). Disse områdene har ofte litt forskjellige jordsmonn og mikroklima, noe som kan påvirke karakteren til vinene som produseres der. Det produseres også litt musserende viner (Valpolicelle Spumante) og noe roséviner i disse områdene, men hovedsaklig dreier det seg om rødvin. Kvaliteten på vinen fra Veneto klassifiseres etter italiensk standard med DOC, DOCG. I tillegg til dalstrøkene nevt over deles Valpolicella området inn i 5 hovedområder: Valle di Fumane, Valle di Marano, Valle di Negrarc, Valle kkdi Saint'Ambrogio og Valle di San Pietro i Cariano.
Men alt er ikke bare rødt i Valpolicella distriktet. Her produseres også hvite viner som Soave, Chardonnay, Pinot Grigio, Trebbiano og dessertvinenene Passito og Tecioto.