tirsdag 4. juni 2019

Carcassonne, France
Carcassonne er kanskje en av verdens mest spesielle byer, eller i det minste en av de mest spesielle i Europa. Den er også en av Frankrikes største severdigheter. Byen ligger helt sør i den franske regionen Occitianie, like ved elven Aude og ved foten av Pyrineene - nesten på grensen til Spania. I dag går den verdensberømte Canal Midi gjennom det samme landskapet. Byens strategiske betydning ble viktig allerede tidlig på romertiden og det var Julius Cæsar som på en av sine mange hærtog så dette og som anla det romerske fortet på den høyden der byen senere skulle bli grunnlagt. Dette området kalles forsatt "Cite de Carcassonne".

Selve byen ble anlagt av Gothere som kom fra flere steder  Europa. Noen mener de kom fra Skandinavia, men det finnes også spor etter den samme folkegruppen så langt øst som i Ukraina. De slo seg først ned innenfor det som i dag er den indre og første av de 3 ringmurene. 

Carcassonne består av 2 vidt forskjellige bydeler. "La Ville Basse" ble grunnlagt av Ludvig den Hellige i år 1247. Denne bydelen var ikke spesielt godt sikret med murer og forsvarsverk og ble derfor flere ganger beleiret og ødelagt. Den andre bydelen heter "La Citè" og ligger på østsiden av byen - med utsikt over elven nedenfor. Her er murene tykke, høye og helt uinntakelige.   

I det historiske tidsvinduet der inkvisasjonen pågikk i middelalderen fikk byen en spesiell betydning. Da den katolske kirken herjet som verst for å tvangskristne Frankrike var dette en av de siste byene som ble inntatt av de katolske tempelriddere, noe som skapte store problemer for katolske prestene og biskoper i deres utrettelige jakt etter både hekser, trollmenn og andre vanntroende eller frafalne. Således fikk Carcassonne en stor betydning for den frie tanke i datidens mørke Europa.

...og er man førtst i området er det bare ca. 10 mil til en av Eropas største grotter - ikke i lengde, men i volum. Inne i grotten er det et område som heter «Djevelens katedral» Her er det 80 meter opp til toppen og plass nok til å romme hele  Notre-Dame katedralen. Grotten ligger Pyrénées Ariégeoises Natural Regional Park ved Lombrives helt øst i Pyreneene. 
Historier fra denne perioden er også beskrevet i flere historiske romaner av den engelske forfatteren Kate Mosse. ("Labyrinten", "Citadelet" m.fl.). Selve bymuren - eller rettere sagt de 3 bymurene - som omgir den gamle borgen er godt bevart og i 1997 ble den gamle byen satt opp på UNESCO listen over verdensarven. I dag er det ca 50.000 innbyggere i Carcassonne

...og er man først i området er det bare ca. 10 mil til en av Europas største grotter - ikke i lengde, men i volum. Inne i grotten er det et område som heter «Djevelens katedral». Her er det over 80 meter opp til «taket» og plass nok til å romme hele Notre-Dame katedralen i Paris. Grotten ligger Pyrénées Ariégeoises Natural Regional Park ved Lombrives øst i Pyreneene.