søndag 17. juni 2018

Ramatuelle og Pampelone Beach, FranceLandsbyen Ramatuelle ligger like ved Saint Tropez. Denne landsbyen var en gang i privat eie og siden det var en velstående familie som da eide byen fikk den helt frem til 1700 tallet stadig vekk uønsket besøk av pirater. Den korte avstanden til St. Tropez gjorde etter hvert at mange kunstnere oppdaget landsbyen og flere av dem slo seg også ned har for godt.

På slutten av 1500 tallet ble det plantet et almetre midt på byens på torg, Place de L`Ormeau. Dette var for å feire freden med hugenotten Henrik IV da han omvendte seg til katolikk. Denne almen sto lenge i byvåpenet, men tresorten har som kjent litt begrenset levetid og da den visnet helt ned ble den erstattet med et oliventre - sikker for at det samme ikke skulle skje igjen. Dermed slapp man også å endre på byvåpenet så ofte. Byen kirke er også bygget i denne perioden. Den ligget helt inntil bymurene og man antar derfor at kirkens spir en gang var et vakttårn i denne bymuren.

Like ved ligger den populære og berømte Pampalonne stranden. Dette var lenge en av de mest kjente "hippie stedene "langs hele den franske Riviera. Midt på denne stranden ligger restauranten I'Esquinade, formet som et piratskip og drevet av norske Edna Falalo. Edna er nå 80 år og har hatt denne strandrestauranten i over 50 år, nå var sønnen i ferd med å overta - i alle fall inntil Emanuell Marcon fikk over 20 mill. stemmer ved valget i 2017 og dermed ble valg som ny fransk president.

Gjennom disse 50 årene har Edna servert mat og champagne til en mengde selebriteter. Bland hennes faste stamkunder er navn som Birgitte Bardot, Rod Steward, Hugh Grant, Wenche Myhre, Elizabeth Tylor, Richard Burton, Frank Sinatra og Sean Connery - pluss en mengde norske turister.

Nå har den nye franske regjeringen bestemt at alle restaurantene skal fjernes og at de som fortsatt ønsker å drive restaurant langs stranden må rive de gamle bygningene og bygge nye lokaler på innsiden av sanddynene. En tur gjennom restauranten I'Esquinade viser med all tydelighet at dette miljøet ikke kan flyttes eller gjenskapes hvis det rives.


Edna Falao er ikke noen "hvem som helst". I Norge ble hun mest kjent som skuespiller, men hun har flere andre imponerende egenskaper. Hun var tidligere bilmekaniker, hun var Norges første kvinnelige speedway kjører (på sin egne hjemmelagde motorsykkel) og hun ble også den første kvinnen som vant et norgesmesterskapet i denne sporten.

Etter hennes karriere på speedwaybanen var slutt flyttet hun til Paris og startet på en utdannelse som kokk. Her traff hun nattklubbeieren Roger Urbini og sammen flyttet de fra hans bolig i Alpene til Saint Tropez. Hans store kontaktnett gjorde at Edna Falao raskt ble betraktet som dronningen i hans "jetset" miljø.

På 1970 tallet etablerte Edna Falao og Roger Urbni den nye restauranten I'Esquinade på den berømte Pampalonne stranden. Siden den tid og helt frem til Emanuell Marcon ble ny fransk president den 7. Mai 2017 har Edna Falalo drevet denne spesielle restauranten, som med årene har blitt en institusjon. Hun legger heller ikke fingrene i mellom når hun snakker om det nye franske vedtaket om å rydde stranden og hun har derfor i god gammel stil sendt et brev direkte til presidenten der hun ber om et møte for å presentere sin sak. Om hun har fått svar vites ikke, men at hun fortsatt er en engasjert dame er det ingen tvil om.