fredag 15. juni 2018

Château Sainte-Roseline, France


Rosaline, datteren til Marquis de Villeneuve, ble født på Château Arcs i 1263. Under oppveksten kom hun i konflikt med faren - den dominerende godseieren. Hun flyttet derfor bort fra familiens hegemoni og slo seg sammen med de kartusiske nonnene på Dauphine i Dauphiné-Alpene. Hun ble tatt opp som nonne i klosteret i 1288 og var etter dette glødende opptatt av rettferdighet for alle - noe som nok ikke var helt i godseierens ånd.

Rundt år 1300 ble hun abbedisse på klosteret og frem til 1329 drev hun dette i en særdeles from og omtenksom stil med omtanke for alle folkene som bodde i og rundt klosteret. Etter hennes død ble klosteret omdøpt til Sainte-Rosaline og senere omgjort til Château Sainte-Roseline. 

I det 14. århundre ble stedet en av de første vingårdene i Provence. Dette var egentlig et resultat av at den nye biskopen i Fréjus, han som senere skulle bli pave John XXII i Avignon, ønsket å øke produksjonen av lokal vin i sitt bispedømme. Om denne produksjonen var ment som altervin sier ikke historien noe om. I dag produseres fortsatt denne vinen som heter Château Sainte-Roseline, men nå i 3 ulike områder -  Chapel of Saint Roseline, Cuvée Prioress og Lampe de Méduse|.

Og støvet etter salige Roseline kropp ligger fortsatt begravd i et eget lite kapell på eiendommen.