søndag 17. juni 2018

Saint Rafael, FranceNår man kommer til Saint Rafael så er det lett å tenke at dette er en by som ser akkurat slik ut som byer på Middelhavskysten skal se ut. Saint Rafael ligger som en naboby til den gamle romerske byen Frejus og med berømte naboer som Cannes på den ene siden og St. Tropez på den andre siden. Standen er godt bevart og den blir også på mange måter byens hovedgate. Hele kystlinjen her er ca. 35km lang og består at over 30 strender og for de som ikke ønsker å bade hele dagen så finnes det et utall av muligheter for andre aktiviteter.

Som mange andre middelhavsbyer var Saint Rafael delvis bygget på en klippe av stein. Fjellene som strekker seg ned til kysten er en del av Estrel fjellene (Massif de l’Esterel) Disse fjellene ligger slik til at der de treffer havet deler landskapet mellom Cannes på den ene siden og Frejus og Saint Rafael på den andre siden. Går man i disse fjellene ser man tydelige tegn på tidligere bosetninger og arkeologiske utgravinger. Stor steinblokker er også hentet her for å bygge opp de fleste små byene rundt fjellet.

De første som slo seg ned i området her var Romerne og stedet ble raskt populært ferieparadis for de eminente deler av det romerske samfunnet. Like nord for Saint Rafael lå det en gang en by som het Valescure. Her var det de meste velstående romerne slo seg ned og fortsatt i dag kan man se restene etter de flisedekorerte romerske villaene fra den tiden. Selve byen startet som en bosetning av munkene fra øyen Lérins i det 11. århundre. Disse øyene ligger like utenfor Cannes og bestod den gang omtrent bare av et kloster som var oppkalt etter Saint Honoratus og som ble grunnlagt i år 410.


Munkene hadde et stort problem med de arabiske piratene som på den tiden dominerte langs kysten. Det var nok dette som var en av hovedårsakene til at de flyttet fra øyene og lenger inn i landet rundt Saint Rafael. I det 12. århundre var det tempelridderne på vei til Jerusalem som dominerte i området og fra det 15. til det 19. århundre utviklet man et rikt fiskeri.

Først i 1703 ble Saint Rafael anerkjent som egen by – da kjent som Sanctus Raphael. Det var forøvrig like før Napoleon Bonaparte for første gang kom til Saint Rafael etter sine røvertokt i Egypt. Han ble da hyllet som "Erobreren av Pyramidene". Noen år senere (i 1814) kom han tilbake til byen. Denne gangen som krigsfange på vei til sitt nye fengselsopphold på øyen Elba. Andre militære aksjoner på strendene rundt Saint Rafael er den allierte operasjon "Camel Green" som ble iverksatt 15. august 1945 (se egen beskrivelse).
.