mandag 25. mai 2015

Ravello


Ravello ble grunnlagt ca. år 500 og hadde sin storhetstid mellom år 839 og år 1200. Byen hadde tette relasjoner til Amalfi helt frem til de nektet å delta i Amalfi's krig mot Guiscardo. Da ble det raskt slutt på det samarbeidet.

Navnet på byen gjør at du kanskje tenkte at det var her M. Ravel skrev "Bolero", men det stemmer ikke. Det var derimot her Richard Wagner skrev «Klingors magiske hage» inn i sin berømte opera «Parsifal» (1880), det var her D.H. Lawrens skrev "Lady Chatterleys elsker" og det var også her Skagen maleren P.S. Krøyer malte sitt siste maleri i 1890, av sin kone Marie sittende i værelse foran terrassedøren. I et av hennes mange brev hjem står det bl.a. "dette er Paradis, man måtte være lykkelig i Ravello". Andre berømtheter som har vært faste gjester i byen er er Jackie Kenney, Greta Garbo, Gina Lollobrigida og Humphrey Bogart, Virginia Wolf, Gore Vidal, M.C. Escher og Sara Teasdale. Byen har 2 fasjonable hotell - Pensione Palumbo og Cumpá Cosina i Via Roma. Her finnes det flere autentiske bilder fra den gang.

Byens plassering er spesiell. Den ligger på toppen av en klippe - ca. 350 meter over havet og med en utrolig utsikt. Her ser man ut over nabobyene langs store deler av Salernobukta og Amalfi kysten. Dette er ikke noen stor by og heller ikke en by omringet av forsvarsverk. Det kan kanskje skyldes at den ligger en tanke utilgjengelig til.


For å komme til Ravello har du flere valg. Kommer du med bil bruker du nok store deler av dagen for å finne en parkeringsplass og hvis du bestemmer deg for å gå opp - har du neppe mer pust igjen den daqen. Den enkleste måten er å ta rutebussen fra Amalfi, men vær forberedt på at sjåføren snakker i mobiltelefon, spiser is og flørter med passasjerene, mens han sneier hushjørner og fjellknauser på den utrolig bratte og svingete veien. Hold hode og hender på innsiden av den åpne bussen - ellers risikerer du at de kommer hjem med en annen bil. Det går og en smal sti mellom byene Ravello og Miniori, som er nabobyen til Amalfi. De aller sprekeste jogger opp trappene, mens de som er litt mindre spreke tar heller turen nedover. Hvor mange trappetrinn det er skal være usagt, men det er mange.

Previous visits:  2001 – 2007 – 2015