søndag 19. august 2012

Alba


Alba betyr hvit på italiensk, men om det skyldes at byen er blitt berømt for sine hvite trøfler skal være usagt. De er nemlig minst like kjent for sin fersken- og vinproduksjon, og da spesielt rødvinen Barbere d’Alba. Det er ca. 30.000 innbyggere i Alba. Byen ligger midt i Piemonte og regnes som «hovedstad» i Langhe og Cuneo provinsen. I et par år fra 1796 var faktisk Alba en egen republikk som omfattet hele Piemonte området. Dette var nok en av konsekvensene av den første koalisjonskrigen (1792–1797) der Østerrike, Preussen, Storbritannia, Spania og Piemonte var i krig med Frankrike. Republikken Alba ble annektert av Frankrike i 1801 (like etter den 2. koalisjonskrigen). Fra 1792 til 1814 var det 6 store koalisasjonskriger («Napoleonskriger»). Disse oppstod etter den franske revolusjonen og kulminerte med slaget om Waterloo i Belgia (1815). I dette ene avgjørende slaget var det med over 200.000 soldater og 60.000 av disse ble drept. Napoleon tapte og ble forvist til St. Helana.

I 1944 dukket det igjen opp en ny republikk med samme navn. Denne gangen som en lokal protest mot det brutale italienske fascistregimet som rådet under 2 verdenskrig. De laget sitt eget flagg. Det var rødt og blått for Frankrike og oransje med et tre for Piemonte. Treet står fortsatt i våpenskjoldet for Piemonte. En liten kuriositet var at flagget både var i en horisontal og en vertikal utgave. Mulig det skyldes at de ikke ble enige, men det kan og skyldes at de ikke rakk å bestemme seg for en endelig utforming. Provinsen eksistert nemlig bare fra 10 okt. til 2 nov i 1944.

En liten kuriositet som du kanskje ikke visste var at Italias rikeste mann var fra Alba. Han heter ikke Silvio Berlusconi, men konditoren Michele Ferrero. Da han døde hadde han en bankkonto med over 200 milliarder kroner og dette hadde han tjent på sin verdenskjente oppfinnelse - Nutella - nøttesjokoladen som kunne brukes som pålegg.