fredag 17. august 2012

La Morra


Det hersker litt tvil om navnets opprinnelse, men det kan enten komme av Loci Murrae (som betyr innhegning) eller fra Mora (som betyr Bjørnebær) Begge er like sannsynlig. Her har det bodd mennesker siden siste halvdal av 1100 tallet. I 1222 var det et kraftig jordskjelv i området og da kom Franz av Assisis (se egen beskrivelse) til byen for å tale til innbyggerne.  Midt i byen ligger fortsatt bygningene fra det gamle Benediktinerklosteret. I dag er dette byens naturlige sentrum for vinproduksjon. Rundt 1200 ble hele landsbyen flyttet opp på toppen av åsen for at den skulle bli enklere å forsvare.  I 1342 ble Falleti familien, som senere ble Marki av Barolo, eiere av hele byen og alle markene rundt. Huset deres fra 1700 tallet er fortsatt intakt med både egen kirke og park. I husets kjeller ble den første Barolo vin i La Morra produsert.

Barolo vinen er omtalt av mange celebriteter. Julius Caesar skal visstnok en gang ha sagt «Fra La Morra bringer vi med oss eksellent vin til Roma» og pave Pius VII skal ha kommentert det slik: «Morra - vakker himmel og god vin!». Vinen lages på Nebbiolo druer som kan spores tilbake før år 1402. La Morra ble formelt inkludert i den avgrensningen av vindistriktet Barolo som skjedde ved vedtak i Alba landbrukskomite i 1909, og i 1926 kom det nasjonal lovgivning som også beskyttet Barolo navnet. I kjelleren til det gamle Benediktinerklosteret finnes et bibliotek med over 3.000 bind om vin, mat og kunst fra området.

I dag produseres det ca. 220.000 liter vin i La Morra. Ca. 60% av dette er originale Barolo viner og det utgjør over 30% av totalvolumet. Fra La Morra kan man ta fotturer gjennom vinmarkene til kjente landsbyer som Barolo, Castiglione Falletto, Cherasco, Diano d’Alba, Montforte d’Alba, Novello, Serralunga d’Alba og Verduno. Siste søndag i august organiseres det vandring i vinmarkene («Mangialonga») med stasjoner for både mat og drikke. Hvis man derimot ikke gidder å gå - kan det være greit å vite at La Morra også er verdensberømt for sin helt spesielle sjokolade.