fredag 20. mars 2015

Ohama & Utah Beach


 
Tidlig om morgenen 6 juni 1944 begynte allierte styrker å gå i land på strendene i Normandie. Dette var det første skrittet i en godt planlagt invasjon av det tysk okkuperte Europa. Operasjonen ble kalt «Operation Overlord». Fallskjermtroppene ble sluppet over Ste. Mere-Englise og ved Pegasus Bridge, mens angrepet fra sjøsiden kom langs flere av de største stendene. Disse hadde alle egne kodenavn. De amerikanske styrkene gikk i land på Utah og Omaha Beach i vest, mens de britiske og kanadiske styrkene, samt enkelte kommando soldater fra de frie franske styrkene landet ved Gold-, Juno- og Sword Beach lenger øst, rundt byen Arromanches-les-Bains (se egen beskrivelse). Selv i dag – over 70 år senere – blir fortsatt strendene omtalt med de samme kodenavnene. Ved Pegasus Bridge lå det første franske huset som ble frigitt og Bayreux (se egen beskrivelse) var den første franske byen som ble frigitt.


Det er britiske, tyske og amerikanske gravlunder i La Cambr, Ranville og St. Laurent-sur-Mer. Av disse er nok den offisielle minnelunden for amerikanske soldater mest imponerende. Den dekket et gigantisk stort parkområde med utsikt ned mot stranden. Her er det satt opp over 10.000 hvite kors og David stjerner. Alle støttene er laget av hvit marmor og merket med navn og militær grad. I tillegg er det et stort krigsminnesmerke som forteller hvordan invasjonen ble gjennomført.
 
Strendene er stort sett slik de ble forlatt, bunkerser, kanonstillinger og restene etter piggtråd sperringene med minefelt ligger fortsatt langs strendene. Noe er originalt og noe er typiske amerikanske kulisser, men hensikten og budskapet er helt klart. Krigsmuseene i Bayeux, Caen, St. Mere-Englise or Cherboutg forteller alle den dramatisk historien om slagene i Normandie.