torsdag 6. mars 2003

Catedral de la Almudena, Madrid, Spain


Catedral de la Almudena

Almudena-katedralen er en katolsk kirke midt i Madrid, bygget vis-a-vis kongens slott på Plaza de la Armería. Den er hoved sete for den romersk-katolske kirken i Spania. Da Spanias hovedstad ble overført fra Toledo til Madrid i 1561, forble hovedsete for den spanske kirken værende i Toledo. Årsaken var at den nye hovedstaden ikke hadde noen gode nok kirkebygg som passet for biskopen.  



Planer om å bygge en katedral dedikert til jomfruen av Almudena i Madrid ble diskutert så tidlig som på 1500-tallet, men selv om Spania bygde mer enn 40 store kirker i løpet av det århundre ble byggingen av en katedral i Madrids stadig utsatt. Man ønsket å gjøre katedralen til den største som verden noen gang hadde sett, men kanskje ble den aldri stor nok på tegnebrettet. Alle andre spanske store byer hadde allerede flere hundre år gamle katedraler. 


Byggingen av Almudena katedralen startet først i 1879, men den ble ikke innviet før 1993 - av pave Johannes Paul II. Katedralen ble da endelig tilegnet Virgen de la Almudena, som på andre språk heter Jomfru Maria.