tirsdag 9. mai 2017

Pienza, Val d'Orcia, Italy

 
Pienza er den fineste byen i Val d’Orcia og kanskje også den fineste byen i hele Toscana. Den har en utrolig beliggenhet og så har den en spennende historie om planer som aldri ble satt ut i livet. Det er delte meningen om årsaken til dette, men man kan jo anta at de som skulle bygge byen var mer opptatt av å sitte på muren og beskue det buktende landskapet rundt Val d’Orcia, enn å bruke tiden på å bære stein og mørtel. Både byen og hele dalen under står på UNESCO verdensarvlisten.
 
 
 
Det startet med at en av de utallige pavene ble født her i 1405. Han het først Aeneas Sylvius Piccolomini og ble senere bedre kjent som pave Pius 2. Familien hadde reist i eksil fra bystaten Siena og slått seg ned nettopp her. Da han ble innsatt som pave presenterte han en plan for å bygge om den lille landsbyen Pienza til en ny renessanse by – og da snakker vi om en ny «mønster-renessanseby» som skulle fremstå som et monument over byens kjente sønn. Noen bygg måtte rives, men Pius ga ordre om at en liten romersk kirke som heter "Pieve di Corsignano" aldri skulle røres. Enkelte trodde det var fordi den lå midt i en gammel olivenlund med flott utsikt over byen, men i realiteten var det nok heller fordi det var her pave Pius ble døpt.Arbeidet startet allerede året etter at Pius var innsatt som pave (1459). Mannen som fikk i oppdrag å stå for byggingen var Bernardo Rossellino. Han hadde protesje av Leon Battista Alberti, en av renessansens store teoretiker, og gjennom dette sto Rossellino helt fritt til nesten hva som helst av planer og penger. Hans oppdrag var å skape en katedral, et pave palass og en ny rådhusplass. Byggestilen skulle være en blanding av gotisk- og renessansestil. Bygningene skulle utsmykkes med kostelige malerier som skulle hentes i Siena og Firenze. Det tok bare 3 år å bygge dette og da det sto ferdig døpte Pius om byen samtidig som han befalte at det fra da av var strengt forbudt å endre en eneste liten detalj på katedraler og at dette forbudet skulle gjelde for evig tid. Planen var at byen nå skulle gro videre nesten av seg selv. Pius innsatte mange nye kardinaler som han befalte til å sørge for videre vekst, men de korrupte kardinalene var mer opptatt av å sikre seg store deler av både bygge tilskudd og skatteinntekter. Pius døde bare 2 år etter dette og hans etterfølger ble fritatt for å bygge videre på dette monumentet over en enket mann. Det var bare Pius sin nevø (Pius 3) som viste noen interesse for prosjektet, men resultatet ble like vel at de luftige planene om å etablere en helt ny metropol knapt strekker seg utenfor det lille torget som fortsatt ligger midt i hjertet av landsbyen. Står man midt ute på denne plassen ser man fortsatt pave Pius 2 sitt våpenskjold over døren til katedralen. Kikker du derimot bak kirken så er det tydelig at enkelte tok ut mer i lønn enn de brukte på fundamentering under byggeperioden. Allerede før kirken sto ferdig var det store sprekker i veggene. Dette skyldtes at bygget var satt opp på et lag med sandstein som igjen lå over et lag med leire. Sprekkene utvikler seg fortsatt det er iverksatt store prosjekter for å bevare de 3 byggene pave Pius fikk satt opp


Fra byen har man en utrolig flott utsikt over store deler av den frodige Val d’Orcia dalen. I denne dalen dyrkes det en blanding av valmuer og solsikker – et kjent bilde som ofte brukes som ikon for hele Toscana området. Og i tilfelle du lurte - blomstringen er i mai.
 
Previous visits:  1980 - 1980 - 2010 - 2014 - 2017