søndag 10. juli 1977

Monaco

Monte Carlo

Monaco ligger ved Middelhavet, bare noen kilometer fra den italienske grensen. Her bor det ca 50.000 mennesker hvorav ca 10.000 er født i Monaco. De øvrige er innflyttere med tykke lommebøker for Monaco regnes som et av Europas dyreste land å bo i og også en av landene med de største personlige formuene. Hvor mange som har «hytte» eller leilighet/hus i Monaco er vanskelig å si, men det er krav til formue når man søker om flytting hit.

Monaco er en liten stat. I hele Europa er det bare Vatikanet som er mindre enn Monaco. Språket er fransk, men det snakkes også en lokal dialekt som kalles monegastisk. Dette er et gammelt romersk språk som kan høres ut som en ustrukturert blanding av fransk, engelsk og italiensk. 

Det Oseanografisket Museet

Monaco er et fyrstedømme som i hovedsak består av en enkel by med 9 bydeler. Den gamle byen ligger på en odde ut mot havet. Her ligger det det imponerende oseanografiske museet og under dette den berømte  tunellen som brukes under Formel 1 billøpet Monaco Grand Prix. Den nyere bydelen ligger med leiligheter og hotell oppover fjellsiden bak havnen. Sentrum av Monaco heter Monte Carlo og det er her du finner det berømte kasinoet, fyrstepalasset til Albert 2 og hans familie, og det er her du finner de mest eksklusive butikkene.

I Monaco regner man med at man trenger en minimums årsinntekt på drøyt EUR 500.000 for å kunne leve komfortabelt, selv i et samfunn der ingen fastboende som betaler skatt på inntekt. Man antar at det bor over 40.000 millionærer i denne lille staten. Det er heller ingen skatt for selskap som har sitt hovedkontor i Monaco - og da kan man jo bli litt forundret av at norske skatteflyktninger velger Sveits når de klager på et høyt skattenivå i Norge…

(Tidl. besøk: 1977 - 1987 - 1988 -  2003 - 2014 - 2016)