onsdag 31. juli 2019
Ertzeid kverna, Agder, Norway
Ertzeid navnet er kanskje mest kjent fra kunstneren Ole Ertzeid. Hans spesialitet er malerier av himmel og hav - ofte inspirert av lokale motiv og det spesielle lyset man finner langs Sørlandskysten. Han har sitt eget galleri i Lyngdal og det er absolutt verd et besøk. Her har han utstilt sine malerier, serier med ulike ikoner og et utvalg landskapsbilder laget med Ciclèe teknikk.
Denne lille epistelen handler derimot ikke om kunstneren, men om Ertzeid kverna som ligger like ved riksvei 460, øst for Vigeland i nye Lindesnes kommune. Dette er ingen prangende severdighet, men en liten nesten unnselig laftet bekkekvern som ligger mellom gårdene og som ble anlagt der for å male opp korn for de lokale bøndene. Ser man etter virker det som om området rundt den lille bekkekverna også en gang må ha vært et lokalt samlingspunkt for de omliggende gårdene. I 2002 ble den ferdig restaurert og gjenåpnet av ildsjelen Alf Rune Vrålstad, med hele 300 personer tilstede for å feire begivenheten. Ertzeid kverna er det vel noen som har hørt om før, men er man først på historisk grunn kan man gjerne stikke innom Reidun Ertzeid på Ertzeid Gård like ved. Hun er datter til Sturla Ertzeid, en lokalhistoriker, forfatter og kulturformidler av rang. På gården hennes henger det en treplate med teksten "Velkommen til gards. Kos dere med gamletida, det gjør jeg - og det gjør godt"
En liten kuriositet er at det langs veien like ved kverna står et stort vanntrau som er hugget ut av ett eneste stykke stein. Slike trau ble laget og benyttet for å gi farende hester vann. Det sies at kunstneren Gustav Vigeland fra Mandal i sin ungdom - kanskje mens han bodde hos onkelen i Vigeland - reiste forbi her og at han da måtte stoppe opp for å betrakte nettopp dette trauet. Det hadde vist en usedvanlig spennende utforming - slik ble det vurdert av han som senere skulle bli Norges mest berømte steinhogger.
tirsdag 30. juli 2019
Flatholmen fyr, Rogaland, Norway
Tananger, Rogaland, Norway
søndag 28. juli 2019
Strada della Forra, Tremosine, Lago d'Garda, Italy
lørdag 27. juli 2019
Pandenga sul Garda, Lago d'Garda, Italy
Lazise, Lago d'Garda, Italy
Desenzano del Garda, Lago d'Garda, Italy
Sirmione, Lago d'Garda, Italy
fredag 26. juli 2019
St. Johann, Austria
St. Johann er et populært skisted i Østerrike. Byens kirke ble tilegnet døperen Johannes og da må jo bare stedet hete St. Johann. Nå var jo ikke akkurat det så originalt for det finnes ganske mange andre steder som også heter St. Johann i Østerrike og de fleste forteller den samme historien om sine egne kirker. Uansett - tok med dette med her siden det var et greit bilde selv om det kanskje ikke var akkurat denne kirken som ble tilegnet døperen Johannes.
Salzburg, Austria
Grossglockner, Austria
Hochtor, Austria
Heiligenblut, Austria
Andermatt & Realp, Switzerland
Byens store sønn er alpinisten Bernard Russi. Han debuterte i verdenscup’en i 1968 og karrieren skjøt fart etter at han ble verdensmester i utfor i 1970. Han ble også olympisk mester i 1972 og han tok olympisk sølv (bak Østerrikeren Franz Klammer) i 1976. I løpet av sin alpin karriere var Bernard Russi på seierspallen i 28 verdenscup renn, alle unntatt ett var i utfor. Etter at Bernard Russi la opp sin idrettskarriere i 1978 har han viet sin tid til å designe en mengde avanserte og krevende utforløyper over hele verden, bl.a. olympiabakken i Kvitfjell og nå sist utfor traseen til vinter OL i Sotsji. På Kvitfjell (som forøvrig er Norges bratteste alpinanlegg) er det mest spettakulære hoppet i utforløypen oppkalt etter han - "Russispranget". Her heller bakken over 50% og hopplengden er opp mot 60 meter. Imponerende med tanke på at de aktive gjør hva de kan for å hoppe kortest mulig.
I dag preges Andermatt av stor byggeaktivitet med flere nye hotellkompleks. Det meste av denne byggevirksomheten er finansier av ulike arabiske sjeiker. Den sentrale beliggenheten har gjort Andermatt til et strategisk knutepunkt i hundrevis av år og rundt dalen ligger det flere steder som er verd et besøk. Haderslisbrucke er en av disse. Den opprinnelige broen over elven Reuss var bygget i 1646 og var en del av den gamle handelsruten gjennom dalen. Broen ble ødelagt av en storflom i 1987 og en ny bro ble satt opp i 1991 – bygget etter de gamle originale metodene. Litt lenger oppe i dalen ligger den langt mer berømte Teufelbrücke (se egen beskrivelse). Den ligger langs den samme handelsveien, men historien bak denne broen er langt mer dramatisk – både for byen Andermatt og for resten av Europa.
Tremola San Gotthardo, Switzerland (2.106 moh)
torsdag 25. juli 2019
Lienz, Oberösterreich, Austria
Motivet bak disse europeiske kulturhovedstadene er å samle Europas befolkning rundt ulike kulturtilbud. Norske byer som tidligere er valgt ut er Bergen (2000), Stavanger og Sandnes (2008) og I 2024 er det Bodø og Tartu i Estland som er valgt som kulturhovedstader. Bortsett fra Oslo har alle de nordiske hovedstaden vært valgt til kulturhovedstad etter at ordningen ble etablert i 1985.
Lienz er den 3. største byen i Østerrike og byens kanskje mest berømte innbyggere er nok Jean Keplers som i 1618 beregnet planetenes baner på himmelen og som beskrev dette i 3 faste lover. 50 år senere brukte Isaac Newton Keplers lover som grunnlag for utvikling av sine gravitasjons teorier.
Beregningene fra Keplers var basert på den danske astronomen Tycho Brahes observasjoner. Tycho Brahe begynte på Universitetet i København da han var 12 år. Han var født i Skåne (som den gangen var en del av Danmark) i 1546 og døde i Tsjekkia (som den gangen var en del av Østerriket) i 1601.
I 1989 åpnet Tycho Brahe Planetarium i København. Her kan man se IMAX modeller av partikkel sammenstøt og supernova eksplosjoner. Planetarium viser det ytre rom med en illustrativ forklaring på hvordan stjerner, svarte hull og nordlys oppstår. Tycho Brahe var også kjent for sin nokså spesielle nese protese. Denne fikk han etter at han i 1556 mistet deler av nesen i en duell.
Wolfgang Amadeus Mozart bodde i Lienz i en periode rundt 1783 og det var her han skrev både «Linzer Sinfonie» og «Linzer Sonata».
Og hvis du nå er lei av historie, astronomi eller musikk så anbefales en tur på et av byens mange konditorier. Her bestiller du en «Linzer torte» som regnes som verdens eldste kake - altså verdens eldste oppskrift på en kake og ikke selve kaken du får servert. Oppskriften på denne kaken er fra 1650, men selve kaken er garantert ikke like gammel…..
(Besøk: 1978 - 1988 - 2012 - 2019)
Zermatt & Matterhorn, Switzerland
Vierwaldstättersee, Switzerland
Vierwaldstättersee er en av de største innsjøene i Sveits, den ligger 435 moh. - omtrent midt i landet. I den ene enden av sjøen ligger Luzern. Dette var en gang en liten beskjeden fiskelandsby ved utløpet elven Reuss. I dag er det den største byen i regionen. Luzern vokste raskt som et religiøst senter under den brutale katolske inkvisisjonen. I dag er det i hovedsak turisme som preger byen.
Er man først i Luzern er det verd å få med seg den gamle bydelen, katedralen, Wagner museet og Jernbane museet som er et av de best besøkte museum i Sveits. På tross av at store deler av Sveits er fjell er det et meget godt utbygget jernbanenett. På museet kan man studere både hvordan og hvorfor dette er bygget. Her finnes også gamle damp lokomotiv og modelljernbaner av de mest berømte strekningene i Sveits. Blir du lei av tog kan du stikke innom på avdelingen for fly og kikke nærmere på det eldste sveitsiske flyet som finnes, en Fokker F. Den tyske komponisten Rickard Wagner var ofte på besøk i Luzern og flere av hans stykker er også skrevet her, bl.a. 3. akt av «Tristan og Isolde». Han skrev også ferdig 2 andre operastykker mens han bodde her fra 1866 til 1872. Dette ble regnet som det beste perioden i hans liv. Man kan ikke besøke Luzern uten å ta Kapellbroen i nærmere øyesyn. Denne ble bygget over elven Reuss i det 14 århundre. Midt på broen står det et vanntårn, det har hatt funksjon som både fyrlykt og som fengsel. På 1700 tallet ble taket på broen malt med historiske motiv fra Luzern og fra dagliglivet til St. Leodegar og St. Mauritius – begge kjent som byens egne martyrer. Kapellbroen er den eldste trebroen i Europa. I 1993 ble den delvis ødelagt av en brann, men er nå rekonstruert etter originale tegninger.
Like i nærheten av Luzern ligger byen Zug ved Zugersee. Zug er også et eget kanton, det rikeste i Sveits. De har også de laveste skattene i hele Sveits og er derfor blitt et sentrum for etablering av mange multinasjonale selskap, bl.a. norske Equinor. Rundt disse områdene ligger også det mytiske fjellet Pilatus (2.132 moh). Det er et sagn som sier at navnet kommer av at Pontius Pilatus legeme visstnok skulle være kastet i en liten innsjø nær toppen av fjellet. Man kan nå toppen via de mange stiene eller rett og slett ta båten over Vierwaldstättersee og deretter en tannhjulsbane («Pilatus Bahn») videre nesten helt opp til toppen. Denne banen er ble åpnet i 1889, er 4,5 km lang og har en stigning på 48%. Det er dermed den bratteste jernbanen i Europa.
Alternativet til disse aktivitetene er selvfølgelig å sette seg ned på en liten kafe i småbyer som Weggis for å nyte et godt glass vin mens man lar seg imponere av alle hjuldamperne som fortsatt trafikkerer sjøen. Vil man ha bare litt mer mosjon kan man ta samme rute som Mark Twain gikk fra Weggis til Rigi Kulm, og har man først kommet dit kan man jo samtidig ta banen opp til toppen av fjellet. Rigi er en av Sveits mest besøkte fjelltopper. Tannhjulbanen opp til toppen heter «Rigi Bahn» og er Europas eldste. Den ble åpnet i 1871 og er fortsatt i drift. Hvis du tenker at det høres gammelt ut så ginnes det alternative gondolbanen opp til toppe. Et 3. alternativ kan jo være å kombiner bane opp og gondol ned igjen….
Luzern, Swizerland
tirsdag 23. juli 2019
Das Kehlsteinhaus, Berchtesgaden, Germany
Berchtesgaden ligger mellom noen av de høyeste fjellene i Bayern - Warzmann (2.717 moh.), Unterberg (1.972 moh.) og Hoher Göll (2.522 moh.). Tyskland høyeste fjell, Zug spitze (2.963 moh) ligger i det samme området. Like ved ligger også den idylliske innsjøen Königzee med det berømte Bartolomeo kapellet fra 1711. Det spesielle med denne innsjøen er i tillegg til Bartolomeo kapellet - de stupbratte fjellsidene som rammer inn sjøen på 3 sider. Sjøen er bare drøyt 7,5 km. lang og for å komme ut til Bartolomeo kapellet må man ta en av de små turistbåtene som går i rutetrafikk på innsjøen. For de som er spesielt interessert i ørretfiske nevnes at den største fisken som er tatt i Konigzee var 1,25 meter lang og veide 27,5 kg. Det var såpass spesielt at den ble regnet som verdens største ørret. Den ble stoppet ut og står nå utstilt i en monter inne i den gamle jakthytten som står like ved Bartolomeo kapellet.
Berchtesgaden ligger bare 3 mil sør for Salzburg i Østerrike og 13 mil sørøst fra München og hele området ligger innenfor Berchtesgaden Nasjonalpark. Det er mange nordmenn som har vært litt ekstra begeistret for Berchtesgaden, de mest kjente er nok Henrik Ibsen som var her i 1868, 1880 og i 1882, mens Jonas Lie tilbrakte hele 16 sommere her etter hans første besøk i 1880. Jonas Lie regnes med blant de 4 største norske forfatterne gjennom alle tider. De 3 andre var Alexander Kiellend, Bjørnstjerne Bjørnson og Henrik Ibsen. Alexande Kielland opphold seg som regel på Ogna i Rogaland, men hvor Bjørnstjerne Bjørnson var er noe mer usikkert.
Opp mot toppen av fjellet Warzmann (2.717 moh.) er det avdekket fossiler, koraller og andre merkelige sjødyr og skjell som stammer fra Tier tiden som var for 200-500 millioner år siden. Litt spennende å tenke på at disse steile fjellene en gang var en gammel havbunn. Disse funnene er nemlig fra tiden lenge før Alpene vi kjenner i dag ble skapt, den gang Tysklands 2. høyeste fjell lå under datidens vannstand og under flere kilometer tykke isbreer.