søndag 30. august 1998

Matala, Kreta


Matala er en liten fiskelandsby på sørkysten av Kreta. I antikken var dette havnen i den gamle byen Phaistos fra den minoiske perioden. Etter ødeleggelsen av byen Phaistos ble Matala okkupert av soldatene fra Gortynians og ble senere, under romertiden, havnebyen  for Gortys

Man trodde lenge at de gamle grottene ved av stranden ble brukt som graver, men det har vist seg at de delvis er naturlige og delvis er laget av folk som ville bo der. De eldre grottene er 10.000 år gamle. I dag er alle grottene vernet og de regnes som et svært viktig arkeologisk område. På tross av dette er det mulig å leien enkelte av grottene for overnatting. Det nemlig ikke noen hotell på denne stranden. Den største grotten heter «Brutospeliana», et navn den visstnok har fått fordi man tror den den romerske generalen Brutus skal ha overnattet her.


Rundt 1960 var grottene brukt som bosted for datidens hippie kulturer. Hit kom man fra hele verden for å nyte friheten. Dette frie livet ble derimot for drøyt for den katolske kirken og militærjuntaen i Hellas. Det var i alle fall argumentet de brukte for å kaste ut hippiene og stenge av grottene. Men Matalas hippiehistorie har ikke forsvunnet - den gjenoppleves under den 3 dager lange «Matala Beach Festival» som arrangeres i juni hvert år.


I tekstene om Homer, av nobelprisvinner Odysseas Elytis, gjenfortelles myten om hvordan grottene i Matale oppsto. Han er ikke hvem som helst, hans tekster er illustrert av både Pablo Picasso og Henri Matisse. Homer starter med det gamle sagnet om prinsesse Europa på Kreta - det går omtrent slik: «Da guden Zevs forførte prinsessen Europa i form av en hvit okse, krysset han havet og brakte henne til stranden i Matala. Der forandret han seg til en ørn og fløy henne til Gortys hvor han hadde sex med henne». 


Det stedet han landet med prinsessen er på fjellet Gortys like bak Matala. I dag er Gortys et stort arkeologisk utsgravingsfelt og kanskje er det spor etter nettopp prinsesse Europa eller guden Zevs de har et håp om å finne….