mandag 4. juli 1977

Madurodam, Den Haag, Süd-Holland, Netherland

 




Madurodam er en miniatyrby i Scheveningen i Haag i Nederland. Det er en modell av en nederlandsk landsby i skala 1:25, og denne miniatyrbyen består av 55 typisk bygninger og landemerker hentet fra hele Nederland. 

Borgermesteren fra i denne miniatyrbyen var fra 1952 den unge prinsesse Beatrix, men da hun senere ble dronning Beatrix (1989) sa hun fra seg denne utnevnelsen. Når hun så abdiserte i 2013 var det uaktuelt å overta for henne sønn, Willem-Alexander, for da var det nemlig innført et moderne demokrati i miniatyrbyen. Nå velges ordføreren av Madurodam av et kommunalt ungdomsråd bestående av 25 elever fra de omliggende skolene.


Byens "grunnlegger" var den den dekorerte nederlandske motstandsmannen Georg Maduro. Han startet med en enkel modell. Georg Maduro døde av tyfus i 1945, mens han satt som fange i konsentrasjonsleiren Dachau utenfor München. Etter sin død ble han utnevnt til Ridder av 4. klasse i den nederlandske Wilhelmsordenen - den høyeste og eldste ordenen man kan oppnå i Nederland. Pengene som gikk med til bygging og utvidelser av Madurodam ble senere donert av hans familie - til minne om sønnens store interesse.