onsdag 29. juli 2009

Bohuslän, Sweden


Bohuslän ligger langs vestkysten av Sverige, fra norskegrensen til litt sør for Göteborg. Tidligere var hele området mellom Østfold og Göta elven norsk og Skåne sør for elven var dansk. Navnet kommer av det som i dag heter Bohus festning. Den ligger på Fästningsholmen midt i Göta elven. Navnet har vært i bruk siden 1400 tallet. Det var den norske kongen Harald Hårfager som la Bohuslän inn i sitt kongerike rundt år 870. 

Under Svartedauden midt på 1300 tallet døde over halvparten av innbyggerne i hele Bohuslän. I tillegg var det svært kalt vær i perioden etterpå og først rundt 1600 ble det igjen en viss befolkningsvekst i Bohuslän.


Etter at Kalmarunionen ble oppløst ble hele Sør-Sverige en del av unionen Norge-Danmark og ved freden i Roskilde ble dette området tilbakeført til Sverige. Det var bare et unntak og det var Enningdalen utenfor Halden. Dette området ville ikke Norge gi fra seg og først 3 år senere ble den lagt til Norge og avtalen kunne da signeres. På grensen, like over på den svenske siden i Enningsdalen, lå det en gang en by for Rom folket. Den het Tarttarbyen og resten av denne ligger fortsatt i terrenget. Dette var en av svært få steder i Sverige der Rom folket fikk bosette seg.

Svenskene satt i gang med gruvedrift etter Granitt i Bohuslän og i dag ser men restene etter  disse steinbruddene flere steder langs kysten. Den andre store næringen var sildefiske. Dette varte fra ca. år 970 og helt frem til 1890. Den beste perioden var mellom 1747 og 1809.


Rundt 1550 var det danskekongen Fredrik II som hadde rett til skattlegging av dette fiskeriet. På en god sesong kunne det bli fiskes opp til 800.000 tønner med sild. Og det var i denne perioden de fleste små fiskeværene (se under) langs kysten etablerte seg. Dette resulterte at skogen ble hugget ned for å få materialer til båt- og husbygging og brensel til der mange trankokeriene som oppstod.

Europa var i endring og rundt år 475 opphørte Romerriket. Rundt år 1050 opphørte vikingtiden. Parallelt med dette begynte kristendommen å gjøre sitt inntog i Norden. Danskekongen Harald Gormsson – kjent som Harald Blåtann - tok æren for først å ha kristnet Danmark og noen år senere for å ha kristnet Norge. Han var den første danske kongen som stod frem og snakket direkte til folket. Mens de europeiske kongene måtte tilpasse seg til den tysk-romerske keiseren i sør, forsøkte heller Harald Blåtann å få kontroll på de norske hersene og jarlene i nord. For å oppnå dette innførte han kristendommen som den offisielle religionen.


Harald Blåtann var født i år 911 og døde i år 989. En av hans sønner var Håkon «den gode» Haraldsson. I følge Snorre forsøkte Harald Blåtann å kristne Norge med fredelige midler og det var før Olav den hellige kom fra England til Norge med sine fire biskoper. Hans strategi var å kristne Norge med sverd og frykt. Det var altså mange kristne i Norge før Olav den hellige kom og fortsatt mange hedninger i Norge etter at han falt i slaget på Stiklestad.

Og hvis du drar kjensel på navnet Blåtann så stemmer nok det. IT industriens trådløse kommunikasjonsprotokoll som kalles Bluetooth har fått navnet sitt etter denne danske kongen – og som om det ikke var nok er det den samme kongens bumerke som i dag brukes som logo for nettopp blåtann forbindelser (logoen er satt sammen av runeskriften for en H og en B). Bare for å ha det helt klart, det var altså ikke kongen som oppfant denne teknologien – det var Jaap Haartsen fra Nederland som skal ha æren for dette. Teknologien introdusert i 1994 og ble videreutviklet av Intel og Ericsson i Lund - og Lund er byen som ble grunnlagt av Harald Blåtann sin andre sønn, Svein Tjugeskjegg. Han ble og konge over Danmark og Norge - og han var også den første som ble konge over hele England.


Link til perlene på Bohuslän kysten:

Koster, Bohuslän, Sweden

Hamborgsund, Bohuslän, Sweden

Mollösund, Orust, Bohuslän, Sweden

Smögen, Bohuslän, Sweden

Dannemark, Bohuslän, Sweden

Böttö Lykt, Bohuslän, Sweden

Soten kanal, Bohuslän, Sweden

Gullholmen, Bohuslän, Sweden

Marstrand, Bohuslän, Sweden


…og kanalen som går fra  Bohuslän til Østersjøen

Göta kanal / Västergötland og Östergötland, Sweden


(Besøkt: 1974  - 1994 - 1985 - 1995 -2001 - 2002 -2004 - 2009)