søndag 1. juni 1980

Mån, Rogaland, Norway

 

Fjellgården Mån var på 8.000 mål og ligger i Fidjadalen over Eikeskog i Frafjord. Turen fra parkeringsplassen og opp til gården er ca. 3 km. og går på en tilrettelagt sti der det er laget sherpa trapper på de bratteste stedene. 

Her var det gårdsdrift frem til 1915, men i dag er gården eid og restaurert av Jæren friluftsråd. Hovedhuset er bygget om og utvidet med muligheter for overnatting (34 sengeplasser som må forhåndsbestilles) og i kjelleren er det en åpen varmestue med en permanent utstilling som viser gårdens historie. På bøen utenfor er det gode muligheter for telting og i elven gjennom Fidjadalen er det muligheter for fiske.


På vei opp til gården passerer man Månafossen. Denne regnes som den høyeste fossen i Rogaland (92 meter fritt fall) og den 9. høyeste i Norge. Fossen er vernet som en del av Frafjord heiene landskapsvernområde. 


Fortsetter turen opp dalen, forbi fossen og gården, kommer man til de 2 mektige endemorenene som demmer opp både Månavatn og Fidjevatnet, men turen trenger ikke stoppe der for videre opp dalen kammer man til Turistforeningens hytte ved Blåfjellenden. Herfra kan man fortsette til Lysefjorden i nord, til Setesdalen i øst eller til Sirdal i sør.