lørdag 31. juli 1976

Lindos, Rhodos

 
Lindos er en liten hvit by på østkysten av Rhodos i øygruppen Dodekanesene. Like under byen ligger det en lun havn som heter St. Paulus bukten etter sagnet om apostelen Paulus som en gang skal ha søkt nødhavn her under en kraftig storm. Ved bukten ligger også den game fiskerlandsbyen Haraki, omgitt av en fin liten strand.  På toppen av klippen over byen ruver den gamle fetningen som også går under navnet Lindos Akropolis. Her ble deler av den klassiske filmen "Kanonene på Navarone" tatt opp.
 
Denne festningen ble bygget av de som regjerte over øyen så her er det spor etter grekere, romere, korsfarere, vikinger, bysantinere, Johanesriddere og til slutt osmanerne. Byggingen startet ca. i år 900 f.kr. og festningen ble et betydelig handelssenter i regionen. Storhetstiden rundt Lindos varte helt til byen Rhodos ble grunnlagt i år 400 f.kr. Festningen forfalt deretter sakte men sikkert helt frem til midt på 1300 tallet. De siste som regjerte her var Malteserordenens som forsvarte øyen mot de muslimske osmanerne. 
 
Det ble utført et betydelig arkeologisk arbeid tidlig på 1900 tallet og dette var finansiert av Carlsberg fondet i Danmark. Videre restaurering ble også gjort i en kort periode øyen var under italiensk styre og i dag fremstår festningen som godt bevart og godt dokumentert. Både den hvite byen og borgen på toppen av fjellet er nå vernet. 
 
Hvis man skal besøke to steder på Rhodos er Lindos det ene av disse.