fredag 20. juni 2025

Majavatn, Nordland, Norway


Majavatn er en bygd i Grane kommune helt sør i Nordland fylke. Her er det innlandsklima med store fjell, skoger og innsjøer. Bygda ligger ved Store Majavatnet, som er 310 meter over havet og dekker et areal på 16,6 km2. Området er en populær inngangsport til Børgefjell nasjonalpark, som tilbyr gode muligheter for turer i fjell og mark, sykling, og padling med kano eller kajakk. Om vinteren er det stabile snøforhold og gode muligheter for langrenn, med mange oppkjørte løyper.


Majavatn stasjon på Nordlandsbanen ligger ved E6, noe som gjør det lett tilgjengelig. I tillegg er Majavatn en del av "Villmarksveien", som strekker seg nordover gjennom Fiplingdalen, langs foten av Børgefjell Nasjonalpark, langs Røssvatnet (Norges 2. største innsjø) og Okstindan (som er Norges høyeste fjell utenfor Jotunheimen) og Svartisen Nasjonalpark (Norges 2. største isbre). Veien er smal og går gjennom et sørsamisk område der det drives med reindrift. Sørsamisk språk har historisk sett stått sterkt blant de som som bor her.


Majavatn har og har en spesiell plass i norsk krigshistorie og er kjent for den tragiske Majavatn-affæren under andre verdenskrig. Høsten 1942 var området et sentrum for motstandsarbeid, der våpen ble smuglet inn og lagret. Den 6. sept. 1942 kom Gestapo på sporet av et våpenlager på Tangen gård ved Majavatn. Dette førte til en blodig trefning mellom tyske soldater og norske hjemmefrontfolk, der to tyskere ble drept.

Som en direkte følge av hendelsene på Majavatn, og andre sabotasjeaksjoner i Trøndelag, ble det innført unntakstilstand og dette resulterte i en omfattende opprulling av flere motstandsgrupper. I alt ble 24 menn fra Grane, Vefsn og Vevelstad, samt 10 menn fra Trondheim området, dømt til døden i summariske rettssaker. Disse ble henrettet i Falstad leir 8. og 9. oktober 1942. Denne leiren var opprinnelig et skolehjem og en slags statlig internatskole. Det var den tyske Schutzstaffel (SS) som i 1940 overtok området og endret navnet på leiren til SS-Strafgefangenenlager Falstad. Denne leiren fungerte som en fangeleir for politiske fanger fra hele den nordlige Norge. En minnestøtte er reist ved Majavatn stasjon til minne om de falne og denne episoden.

(Besøkt 2008 - 2025)