tirsdag 24. juni 2025

Kjerringøy, Nordland, Norway

 

Hovedhuset

Kjerringøy (som ikke er en øy) ligger 40 km nord for Bodø i Nordland. Halvøya er avgrenset av fjordene Folda i nordvest, Sørfolda i nordøst, Nevelsfjorden i øst og Mistfjorden i sør. Området er kjent for hvite strender, turkist hav, og høye fjell der Eidetinden er den høyeste med  1.020 meter over havet.

Krambua

Johannes Staalenius Bernhoft regnes som den første som etablerte selve handelsstedet på Kjerringøy rundt 1750-tallet. Før dette var Kjerringøy et skipper leie og en begrenset markedsplass og den 2. siste havnen for sjøfolk som skulle nordover til Lofotfiske.  Bernhoft overtok Kjerringøy som krongods og oppførte de første bygningene. Han drev med jektefart, handel og hadde også et eget gjestgiveri. Senere kom det andre eiere som Christien Lorentzen Sverdrup som for alvor utviklet handelsstedet til den storheten det ble. Hans datter  Anna Elisabeth Sverdrup arvet stedet og drev det videre sammen med sin ektemann Jens Nicolai Ellingsen. De fikk en sønn som døde  i ung alder. 

Naustet

Da Jens Nicolai Ellingsen døde drev Anna Elisabeth stedet alene noen år før hun giftet seg med sin egen forretningsfører, Erasmus Benedikt Kjerschow Zahl. Han var over 30 år yngre enn henne. Bryllupet var i 1859 og Zahl regnes som personen som skapte storhetstiden for Kjerringøy. Deres ekteskap var barnløst og da Anna Elisabeth noen år senere falt ned en trapp døde hun av skadene. 

 

Zahl var tydeligvis en dyktig og ambisiøs forretningsmann og i hans tid ble Kjerringøy et av de rikeste handelsstedene i regionen og familien en av de rikeste i Norge. Da han lå for døden bestemte han at alle innbyggerne på Kjerringøy som hadde lånt penger av han og fortsatt hadde gjeld skulle få ettergitt denne. Han bestemte og at hans husholderske - som visstnok hadde overtatt det meste etter husfruen død - skulle gravlegges på deres  familiegravsted.  



I dag er det en kulturinstitusjon med et eget museum som viser Karl Erik Harr naturbilder fra kysten av Nord-Norge. Men dette er ikke det eneste galleriet. I "Zahlfjøsen" er det og et våtmarks senter med eget galleri. I tillegg stilles det ut kunst på høyloftet.
.  
Den store sjøboden


Knut Hamsund bodde lenge på Kjerringøy mens han skrev romanene "Sværmere" (1904), "Benoni" (1908) og "Rosa" (1908). De 2 siste ble senere filmet og fikk tittelen "Benoni og Rosa". I denne filmen brukte han Zahl som modell for rollen til handelsmannen Mack. Filmen er tatt opp lokalt på Kjerringøy og hadde premiere i 1975. I dag ligger den tilgjengelig på NRK TV. Herborg Wassmo har også skrevet bok med tema fra Kjerringøy. Romanen "Dinas bok" handler om livet til husfruen Anne Elisabeth på Kjerringøy. Denne er også filmatisert og har tittelen er "Jeg er Dina".  Filmen med Marie Bonnevie i hovedrollen hadde premiere i 2002 og og finnes tilgjengelig på TV2 Play. Det finnes også en nyere romanserie av Trine Angelsen som handler om livet på Kjerringøy, den heter "Hverdagsengler". Den er ikke filmet, men er bl.a. tilgjengelig som lydbok i 27 deler.


Navnet Kjerringøy har en interessant historie og mulig opprinnelse. Fra gammelt av var det et gårdsnavn. Rundt 1430 var navneformen Kellingarøy. Navnet kan muligens henspille på en enke som bodde her ute. "Kjerring" er et eldre norsk ord for kvinne, ofte brukt om eldre kvinner eller enker. Det samiske navnet for Kjerringøy er Áhpenjárgga. "Áhpe" eller "ábe" betyr "stor myr". Dette kan vise til en myr med adskilte deler, og i kystnære områder kan det også referere til åpent hav. Det er altså flere mulige forklaringer på navnet Kjerringøy, knyttet både til norsk og samisk språk og historie. Navnet brukes nå både om halvøya og om det gamle handelsstedet som ligger der.

Den store sjøboden

Kjerringøy er i dag et levende kystsamfunn med ca. 350 fastboende. Her har de egen skole, barnehage butikk, eldreboliger og kirke. Hotellet på Kjerringøy er benyttet til innspillinger av de siste sesongene av TV serien «Hver gang vi møtes». For å komme til Kjerringøy må man ta ferge fra Festvåg og på veien ut til Festvågt kan man jo ta en liten pause på noen flotte sandstrender som Mjelle og Hovsund - ulempen er bare temperaturen i vannet minner deg om isbading....