fredag 20. juni 2025

Snåsa, Trøndelag, Norway


Snåsa kalles ofte "Naturens perle i Trøndelag" eller "Porten til Børgefjell" (selv om det er ganske langt mellom disse stedene), men Snåsa er kanskje mest kjent for en spesiell innbygger, nemlig Joralf Gjerstad, bedre kjent som "Snåsa mannen". Han bidro til å sette Snåsa på kartet for mange nordmenn gjennom sin evne til å hjelpe mennesker med ulike plager. Det sies at han kunne helbrede de fleste for det meste med en enkel og varm håndspålegging. For dette har han mottatt diverse heder og ære fra store deler av landet - som kongens fortjenestemedalje i sølv (2001) og "Årets Trønder" (2006), samtaler med Dronning Sonja (2007 og 2011) og et besøk for samtaler med biskop Thor Singsås i Nidarosdomen etter at kirken hadde sluttet å fordømme helbredelse fra lekfolk. Joralf Gjerstad var en engasjert mann og han har skrevet flere lokalhistoriske bøker og bidratt i flere ulike TV program. I tillegg var han og engasjert i lokalmiljøet som varaordfører for Arbeiderpartiet og som kirketjener i Snåsa kirke i 16 år.

En liten kuriositet som gikk varmt i media var dronningens kommentar da hun håndhilste på han første gangene 2010, hennes kommentar var da: "Du verden for noen kalde hender du har»

Etter at Joralf Gjerstad døde i 2021 må Norge greie seg med en alternativ healer (uten sammenligning forøvrig) som også benytter håndspålegging med varme hender, dog ikke like ydmykt og ærbødig - nemlig den selvutnevnte sjamanen Durek Verret. Han har ikke på noen måte fått samme grad av heder, ære eller verdighet - og selv om han vant prinsessen måtte han greie seg uten halve kongeriket.

Men Snåsa er kjent for mer enn Joralf Gjerstad. Kommunen er en av Norges største i utstrekning (2.342 km2) som er på størrelse med Vestfold fylke, og den har et variert landskap fra dype skoger og vide myrer til majestetiske fjelltopper. Snåsavannet, som er Norges 6. største innsjø, dekker store deler av kommunen og er et viktig element i landskapet. Rundt vannet er det frodige jordbruksområder, mens de mer avsidesliggende delene av kommunen er preget av villmark. Det finnes alle  muligheter for et aktivt friluftsliv. 

Kommunen er og et viktig område for samisk språk, tradisjoner og reindrift. Man har funnet spor av samisk bosetning mange steder, og det er mange arrangementer som fremmer den samiske arven. Hovedtyngden av befolkningen bor rundt Snåsavannet, med kommunesenteret på Voll som det største tettstedet.