fredag 4. juli 1975

"Fregatten Jylland", Ebeltoft, Jylland, Denmark

 
Fregatten "Jylland" før restaurering (1973)

Dette er ikke historien om Ebeltoft. men om skipet som setter sitt preg på havnen i den lille byen. Fregatten "Jylland" er et berømt dansk skip som ble bygget som krigsskip i 1909 og som den gangen var et av de største krigsskipene i den danske flåten. Like vel ble det bygget lettere enn de tunge slagskipene. Skroget ble designet for å gi god fart og var mer manøvrerbart. Det var utstyrt med 14 kanoner på hver side og en del lettere våpen for selvforsvar. Det var et mannskapet på 330 soldater ombord. Skipet var på den tiden det stod ferdig ansett som et av verdens største seilende krigsskip bygget i tre.

Under første verdenskrig var det stadig trefninger mellom britiske og tyske marinefartøy. Slaget ved Helgoland (1914) og slaget ved Doggerbank (1915) kulminerte i det store Skagerakslaget i 1916. Det fant sted ca. 60 nautiske mil vest for Jylland sommeren 1916. Dette var regnet som et av de største sjøslagene under første verdenskrig, og det involverte den britiske Grand Fleet og Den tyske keiserlige marines Hochseeflotte. Noen av de falne marinesoldatene fra dette slaget drev i land i Norge og ble begravd på gravlunder i Fredrikstad, Stavern, Alfaset og Tønsberg. 

Fregatten «Jylland» deltok ikke aktivt i kampene på samme måte som krigsskipene fra Storbritannia og Tyskland, men det var til stede i farvannet. Uansett hadde dette sjøslaget store konsekvenser for maritim krigføring i første verdenskrig, og kanskje spesielt for Danmark. Både Tyskland og Storbritannia påstod at de hadde vunnet slaget, men det endte vel egentlig som «uavgjort» med like store tap og seiere til begge parter. 

Det var store tyske tap i 1916. Det samme året var det et stort slag mellom Frankrike og Tyskland ved Verdun i Frankrike. Her ble 730.000 soldater skadet eller drept. Dette er like mange som under invasjonen i Normandie.

Fregatten "Jylland" ferdig restaurert (1994)
Foto: Henning Bagger / Ritzau Scanpix

Etter at «Jylland» ble tatt ut av aktiv tjeneste, ble skipet liggende å forfalle. Mellom 1964 og 1992 ble så skipet restaurert og er nå blitt et nasjonalt symbol på dansk maritim historie. Fregatten «Jylland» er nå åpnet som museum og ligger i Ebeltoft havn ved Djursland på østsiden av Jylland. 

En liten kuriositet er at skipsdekket som ble erstattet under restaureringer ble gjenbrukt til møbelproduksjon - så i dag kan du kjøpe et eksklusivt spisebord bygget av planker som faktisk har vært brukt i et sjøslag under første verdenskrig...

torsdag 3. juli 1975

Ebeltoft, Jylland, Denmark

 

Ebeltoft er en liten by ved Djursland på Jylland. Byens historie strekker seg hundrevis av år tilbake og den er godt kjent for sine velbevarte middelalderbygninger og smale gater med brostein. Første gang man finner noe i historiebøkene om Ebeltoft er da de fikk kjøpmanns rettigheter i 1301. Man antar at byens navn stammer fra "æbletoft" som oversatt betyr en lysning mellom epletrær, noe som igjen tolkes til at  det var landbruk og fruktdyrking som var hovednæringen den gang byen fikk sitt navn.

I middelalderen vokste Ebeltoft til å bli en viktig havneby, bl.a. på grunn av sin lune beliggenhet og strategiske plassering for trafikken mellom Jylland og Skjelland. Ebeltoft kirke ble bygget på 1400 tallet. Under renessansen mistet derimot byen sin betydning til de større byene Randers og Aarhus. Det som ble igjen i Ebeltoft var lokal handel og fiskeri.




Det lille ikoniske rådhuset i Ebeltoft ble bygget i 1789. I dette bindingsverkshuset var hele byens administrasjon samlet, i dag er det et lite bymuseum og kanskje byens beste ikon. Uansett bruk er dette blitt et symbolsk byggverk og kanskje det mest berømte huset i Ebeltoft.

Byen har hatt en maritim historie og tradisjon for skipsbygging. Fregatten "Jylland" som en gang var verdens lengste krigsskip i tre ligger nå som et museum i havnen. Byen har og utviklet seg en til å bli en spennende turistattraksjon. Like utenfor byen ligger nasjonalparken "Mols Bjerge" som dekker et areal på 180 kvadratkilometer. I denne nasjonalparken er det funnet spor etter folk helt tilbake til steinalderen. "Kalø Slotsruin" ligger også i dette området og her bodde kong Erik Menved i år 1313. Han ble innsatt som konge av Danmark da han var 12 år (i 1286) og satt på tronen til han døde (i 1319). I sentrum av byen ligger "Glassmuseet Ebeltoft" med en spesiell samling moderne glasskunst.

Det bor litt over 7.000 mennesker i Ebeltoft og de er (med god grunn) stolte av byen sin. Det de derimot snakker litt mindre om er at Ebeltoft er "hovedstaden" i Mols - og det er der de kjente Molboene kommer fra....