onsdag 5. juni 2019

La Couvertoirade, Occitanie, France





Den lille franske landsbyen La Couvertoriade ble anlagt som et fristed for utslitte franske tempelriddere og er fortsatt nesten helt identisk også i våre dager. Den ble bygget og eid av ridderne - som i et slags middelaldersk selvbyggerlag. Den ligger avsides og godt skjermet på en høyslette i regionen Occitania i Sør-Frankrike. Bak den gamle bymuren finner man små hus og trange smug. Her er det også et lite lokal spisested med kun 2-3 veldig lokale matretter å velge mellom. Du finner og en liten bar med plass til noen ganske få personer. I dag bor det drøyt 100 mennesker innenfor murene og de fleste ser ut til å være kunstnere. Ut over dette er det lite som er endret etter at slitne menn i skranglete rustninger vandret mellom disse husene.
 

Den 13 oktober  i 1307 ble hundrevis av tempelriddere over hele Frankrike arrestert i en organisert aksjon av kong Fredrik «den smukke» og deretter ble La Couvertoirade raskt overtatt av riddere fra Johannitter ordenen - som man antar også bestod av mange tempelriddere som unnslapp arrestasjonen. 1439 var riddere fra Johannittene på vei til og fra Jerusalem. La Couvertoirade ble et trygt sted for  motivasjon på vei sørover og ditto det samme for medisinsk behandling for de få heldige som bare ble såret og var på på reise hjem igjen. 


Innenfor bymuren finnes det også en lite kirke med plass til 10-15 mennesker og rundt denne en liten kirkegård med omtrent like mange gravstener fra middelalderen. Om noen i det hele tatt har avgått med døden etter dette så er de åpenbart blitt gravlagt andre steder. Dette må ha vært et rolig og ufarlig sted å oppholde seg for de ustlitte ridderne. Det eneste spor man ser av forsvarsverk er den gamle bymuren. Innenfor denne er det lite som tyder på at de forventet noen angrep utenfra.