lørdag 21. juni 2025

Nordlandsbanen, Trøndelag og Nordland, Norway

«Nordlandsbanens far»
Ole Tobias Olsen
1830 - 1924
…men hvor ble det av moren?

Nordlandsbanen er 729 kilometer lang og en reise på hele strekningen tar ca. 10 timer. I løpet av turen er det normalt 23 stopp. De viktigste stasjonene er Trondheim, Steinkjer, Grong, Mosjøen, Mo i Rana, Fauske og Bodø. Dette er Norges lengste jernbanelinje. Banen går fra Trondheim i sør, gjennom Trøndelag, over Saltfjellet og ned til Bodø i Nordland. Underveis passerer den gjennom et landskap med jordbruk, skogkledde åser, høyfjellsområder og kystlandskap.

Byggingen av Nordlandsbanen var et langvarig prosjekt som strakte seg over flere tiår og ble bygget i 18 etapper. De første planene ble lagt på slutten av 1800 tallet, og hele strekningen ble offisielt åpnet av kong Olav V i 1962. Nordlandsbanen er mer enn bare en transportåre, den er en reise gjennom Norges historie og mangfoldige natur.

Under andre verdenskrig ble arbeidet forsert av den tyske okkupasjonsmakten av strategiske årsaker, noe som medførte dårligere standard på enkelte strekninger. Den tyske krigsmaskinen var helt avhengig av jern og den ambisiøse planen var nok å forlenge Nordlandsbanen med ca. 300 km fra Fauske til Narvik for å koble den opp mot Ofotbanen. Motivet for dette var bl.a. å sikre en bedre tilgang på jernmalm fra gruvene i Kiruna og videre til Luleå i Sverige og å gjøre det enklere å frakte krigsmateriell til fronten i Finland. Det hele var nok en overambisiøse ide som må ha oppstått før man fikk sjekket både kart og landskap.

Nordlandsbanen gjennom Trøndelag fylke


Strekningen mellom Trondheim og Steinkjer er en del av Trønder banen og har relativt høy trafikk. Det er også lokal persontrafikk mellom Bodø og Rognan. Godstrafikk er også viktig for Nordlandsbanen, med flere godsterminaler langs linjen. I dag drives Nordlandsbanen med diesel lokomotiver (bortsett fra strekningen Trondheim-Hell som ble elektrifisert i 2025), men nå er det nye planer om modernisering og eventuell elektrifisering av deler av strekningen i fremtiden. Det vurderes  også bruk av batteridrevne tog på korter strekninger.

Ole Tobias Olsen (1830-1924) er kjent som "Nordlandsbanens far" på grunn av sitt utrettelige arbeid for å få bygget jernbanen gjennom Nordland. Han var en svært allsidig person med mange interesser, blant annet var han lærer, prest, folkeminnesamler, fotograf og lokalpolitiker. Ideen om en jernbane gjennom Nordland fikk han under en tur til Storbritannia i 1862, der han oppdaget fordelene med jernbanetransport.

Nordlandsbanen gjennom Nordland fylke


Hans engasjement for Nordlandsbanen ble en livsoppgave. Han utførte en pionérinnsats ved å stikke ut banelinjen og utarbeide kostnadsoverslag for strekningen fra fylkesgrensen i sør til Salten i nord. Han jobbet i mange år for jernbanedirektoratet og var senere sokneprest i Hattfjelldal, hvorfra han fortsatte arbeidet med jernbanesaken.

Ole Tobias Olsen var medlem av Nordland fylkes jernbanekommisjon fra 1885, noe som ga ham en viktig plattform for å fremme sine synspunkter. Til tross for mange års kamp og utfordringer fikk han til slutt oppleve at Stortinget i 1923, året før han døde, vedtok å bygge Nordlandsbanen til Bodø, i hovedsak etter den linjen han selv hadde stukket ut. Hans utholdenhet og visjon var avgjørende for realiseringen av Nordlandsbanen, og han er derfor med rette æret som dens far.

På Nordlandsbanen er det over 86 stasjonene hvis man regner med alle, både de viktigste stasjonene og noen av de mindre stoppestedene langs strekningen. Flere bilder og mer tekst om de stedene som er markert (*) finner du etter hvert på (b)loggen. Listen går fra sør til nord  i begge fylkene.

 37 stasjoner i Trøndelag

 49 stasjoner i Nordland

 


For å greie denne turen på 10 timer er det ikke mulig å stoppe på alle disse stedene. Noen har derimot (som et ledd i en litt merkelig distriktspolitikk) stopp dersom det er noen som skal av eller på, mens andre bare passeres i stillhet. Dette gjelder spesielt for de mindre holdeplassene. For å planlegge en slik tur kan det være lurt å sjekke hvilke tog som stopper på hvilke stasjoner. Togselskapet som trafikkerer Nordlandsbanen hele (SJ Norge) har oppdaterte rutetider og stoppesteder på hele strekningen.