lørdag 6. juli 2024

Reims, Grand-Est, Champagne, France

 

'

Katedralen «Notre-Dame de Reims» er spesiell. Den ble påbegynt av Biskop Nicasius i år 1211 og den regnes som den viktigste kirken i Frankrike. Utsmykningen med glassmalerier er opp mot 800 år gamle og katedralen er det mest brukte seremonisted for kroningen av franske konger. Tau palasset ligger like ved katedralen og ble tidligere brukt til bankettene etter 30 kongelige kroningene i katedralen. I dag er dette et museum for katedralens historie. Katedralen står på UNESCO verdensarvliste. (NB: det er ikke hull i fasaden, men en tildekket inngangsportal pga restaureringsarbeid).


I Reims er det flere store kirkebygg. Denne romansk-gotiske kirken «Basilica da Saint-Remi» er tilegnet Reims skytshelgen, Saint Remi. Han var også kjent som Saint Remigius. Saint Remi fikk en spesiell rolle i denne romersk-gotiske kirken etter at han kristnet kongen av Frankerne, den 15 år gamle Clovis I i år 482 evt. Man regner denne hendelsen som den viktigste årsaken til at den romersk-katolske kirken senere ble den dominerende religiøse retningen i Frankrike.



Reims er også kjent for mer verdslige ting, bl.a. for sin gastronomi, og tilbyr en rekke spisesteder fra tradisjonell fransk mat fra restauranter med haugevis av Michelin stjerner. Lokale spesialiteter inkluderer champagne, selvfølgelig, samt regionale retter som coq au vin og boudin blanc. Byen ligger jo i vinregionen Champagne, og her i byen produserer kjente champagnehus som «Veuve Clicquot» og «Taittinger».


En liten kuriositet ved katedralen i Reims er at det finnes over 2.500 statuer innfeldt i fasaden på kirken, men det er bare en av disse som smiler - hun til høyre kalles derfor «Den smilende engelen». Ingen vet hva hun smiler av, men det kan være at han i midten ikke bare har mistet håret - men halve hodet.


Fotnote - hva som skiller Champagne fra Cremant

 * Geografisk opprinnelse: Champagne må produseres eksklusivt i regionen Champagne i Nord-Frankrike. Dette er en beskyttet geografisk betegnelse (AOC). Crémant produseres også i Frankrike (og Belgia/Luxembourg), men i andre franske vindistrikter enn Champagne. Eksempler er Crémant d'Alsace, Crémant de Bourgogne, Crémant de Loire, Crémant de Limoux, Crémant de Bordeaux, Crémant du Jura og Crémant de Savoie.

 * Druer: Champagne lages hovedsakelig av Pinot Noir, Pinot Meunier og Chardonnay. Crémant lages av et bredere spekter av druetyper, avhengig av den spesifikke regionen. For eksempel brukes Pinot Blanc og Riesling i Crémant d'Alsace, Chenin Blanc og Cabernet Franc i Crémant de Loire, og Chardonnay og Pinot Noir i Crémant de Bourgogne.

 * Aldringstid: Champagne må lagres i minst 15 måneder på bunnfall (gjærrester), mens vintage Champagne må lagres i minst 3 år. Crémant har kortere lagringstid, ofte mellom 9 og 12 måneder på bunnfall, selv om noen produsenter velger å forlenge dette. Lengre lagring gir mer komplekse aromaer av gjærbakst og nøtter.

 * Pris og status : Champagne er den mest prestisjefylte musserende vinen og regnes som et luksusprodukt, ofte med en høyere pris. Crémant er ofte et mer prisgunstig alternativ som produseres på samme kvalitetsmetode (tradisjonell metode), men uten den samme merkeprestisjen som Champagne.

Fellesnevneren er at både Champagne og Crémant produseres ved hjelp av den tradisjonelle metode (også kalt "méthode champenoise"). Dette innebærer en annengangsgjæring på flaske, som gir vinen de karakteristiske boblene og bidrar til komplekse aromaer.