Mo i Rana, ofte kalt "Polarsirkelbyen" eller "Jernverksbyen", ligger innerst i Ranfjorden i Nordland. Mo i Rana er ført og fremst en industriby og den største aktøren er jernverket til Industrilandskapet og Mo Industripark. Byen er sterkt preget av sin industrihistorie, spesielt fra A/S Norsk Jernverk har stått for det meste av industriutvikling. Det skal være over 100 bedrifter i byen og ganske mange av disse lever nettopp av jernverket.
Skulpturen «Havmannen» står litt ute i Ranfjorden, like utenfor sentrum. Den 10 meter høye granittskulpturen er et populært fotomotiv og et symbol for byen. På Moholmen er restene etter gamle Gamle Mo i Rana. Dette er et historisk område med bevarte trehus fra tidligere århundrer og viser historien om det det gamle strandstedet før den store industriutbyggingen tok til. Resten av historien finner du på byens museum.
Litt utenfor byen ligger Svartisen og i Austerdalsisen (en brearm av Svartisen). En av Norges største kalksteinsgrotter, som ligger like utenfor byen. Områdene rundt Mo i Rana er preget av fjell, skog, elver, turstier, fossefall som Revelfossen. Mo i Rana ligger like sør for Polarsirkelen, og dette geografiske punktet er ofte besøkt av turister.
Det enorme innebygde transportbeltet «Vikabandet» er sannsynligvis Norges lengste byggverk. Det strekker seg 2,8 km. fra bulkterminalen nede på verket og opp til råmateriallageret i Industriparken. Slik kan man frakte svært store mengder råmateriale til Industriparken. Det er om lag fire ruller for hver meter i bandet, noe som betyr at det totalt er 12.000 ruller. Det hele holdes i gang av Mo Industritransport AS (MIT). Ottar Jakobsen startet i transportavdelingen ved A/S Norsk Jernverk 31. april i 1970, bare seks år etter at Vikabandet ble bygd. Han har brukt hele sitt yrkesaktive liv på å flytte råmaterialer og ferdigvarer på anlegget.