mandag 23. juni 2025

Landegode, Nordland, Norway


Landegode med Fernes

Landegode ligger i Vestfjorden nord for Bodø. Øya er kjent for naturen, med berglendte landskap og en høyeste topp, Rypdalstinden, som strekker seg 802 meter over havet. Navnet "Landegode" kommer fra norrønt "Landit góða", som betyr "det gode landet" og er et gammelt tabunavn som før i tiden ble brukt av sjøfarende for ikke å tilkalle onde makter.


Landegode

Landegode er en relativt stor øy med et areal på rundt 30,3 km². Langs deler av øya finnes en smal strandflate hvor bosettingen er konsentrert i tre avgrensede områder: i sørvest (Fenes), øst (Kvig) og i nordvest der hurtigbåt kaien, dagligvarebutikken og og fiskemottaket ligger. Det går en vei på cirka 8 km tvers over øya mellom Fenes og Kvig. Øya har hatt en barneskole på Fenes frem til sommeren 2022, 


Rypdalstinden

På holmen Eggløysa, like nord for Landegodes nordspiss, ligger Landegode fyr. Fyret ble bygget i 1901 og satt i drift i 1902 for å trygge innseilingen til Bodø fra Lofoten. Dette var et viktig fyr for nattseilas om vinteren. Fyrtårnet er 29,3 meter høyt og bygget i støpejern. Selve fyrlykten står 40,8 meter over havflaten og har en rekkevidde på 16. nautiske mil. Fyret ble automatisert og avbemannet i 1993, og har siden 1994 blitt drevet som et turistanlegg med muligheter for konferanser og overnatting av Skagen Hotel i Bodø. Hele fyrstasjonen, inkludert tårnet, fyrvokterboligen, assistentboligen, uthus og naust, ble fredet av Riksantikvaren i 1998.


Fiskemottaket

Landegode har vært åsted for flere tragiske hendelser til sjøs. Den nordgående hurtigruten DS «Prinsesse Ragnhild» eksploderte og sank ved Landegode den 23. oktober 1940, der om lag 300 mennesker omkom. Årsaken er usikker, men man antar at det kan ha vært en undervannsmine eller ammunisjon i lasterommet. 


Havnen på Langegode

Også nordgående hurtigrute DS «Haakon Jarl» forliste i nærheten av Landegode i 1924 etter en kollisjon med sørgående hurtigrute DS «Kong Harald» om natten og i tett tåke.  Baugen på «Kong Harald» skar seg inn i akterskipet på «Haakon Jarl» med der resultat «Haakon Jarl» sank i løpet av bare åtte minutter. 17 mennesker, inkludert passasjerer og besetningsmedlemmer omkom i dette forliset.  Dette var ikke den første hendelsen DS «Kong Harald» var involvert i. I 1894 kolliderte det med hurtigruteskipet  DS «Orion» i Ålesund havn. I 1897 kolliderte det med Hurtigruteskip DS «Olav Trygvesøn» (ikke Tryggvason). Vinteren 1907 hadde skipet en mindre grunnstøting på Storesund skjærene utenfor Haugesund og til slutt endte det med opphogging hos Brødrene Anda i Stavanger



Skjærgården rundt Langegode

Det finnes også andre Hurtigrute skip som heter «Håkon Jarl». MS «Håkon Jarl» seilte som Hurtigrute fra 1952 til 1982. Etter dette ble den brukt som restaurant- og hotellskip i Oslo og senere i Antwerpen under navn som "Diamond Princess" eller "Christian IV". Skipet ble til slutt hugget opp i 2016. Disse skipene var oppkalt etter Håkon Sigurdsson (Håkon Ladejarl), som var Norges enehersker fra 970 til 995. Ingen Hurtigruteskip har fått hans navn etter disse hendelsene. 

Landegode er tilgjengelig med hurtigbåt fra Bodø, og det er gode muligheter for sykling, fjellturer og avslapning på stranden. På Landegode fyr er det overnatting og dette er og et unikt sted for kurs og konferanser i spektakulære omgivelser.

---oOo---

Det finnes og flere andre dampskip med navn “Håkon Jarl". Et av disse ble bygget i 1857, gikk på grunn og sank ved Lødingen i 1877. Dette skipet gikk ikke som Hurtigrute skip.