mandag 26. september 2022

Dürnstein, Niederösterreich, Austria

 


Wachau dalen er Østerrikes beste vindistrikt og her lever de fleste av vinproduksjon. Det produseres stort sett hvitvin og druen som dominerer er "Grüner Veltliner".  Dette er litt spesielt for her skiller Østerrike seg ut med sin egen spesielle vindrue. 

Dürmstein ligger langs elven og over den lille byen står det en ruin etter en borg som er kjent fra historien. Det vil si kanskje er den mer kjent fra sagnet om middelalderens store riddere enn fra de reelle historiebøkene. Og dette sagnet går slik:

'

Kong Henry II av England og hans kone Elanor av Aqutaune hadde en sønn som het Rickard I og etterhvert ble kalt Rickard Løvehjerte. Han var ingen enkel ung mann og han utfordret til stadighet faren som konge. Han hadde til og med sin egen lille hær allerede før han fylte 16 år. 


Henry II var ingen stor taler og han var vel heller ikke så begeistret for kongelig fjas og staffasje. Han var nok ganske ensom og ikke så interessert i å holde noe hoff, men kongen hadde et stort kongerike og han måtte stadig ut på reiser for å holde kongeriket samlet. Han skal visstnok ha uttalt at han i sin 35 år lange regjeringstid hadde feiret jul på 24 ulike steder i kongeriket og reist 28 ganger over den Engelske kanal. Etter 35 år på tronen bestemte Henry II at tronen skulle overføres til sønnen Rickard. Han var dermed den nye kongen av hele England og store deler av Frankrike.

Kongens mor - Elanor av Aqutaune -  har også sin egen historie. Hun var opptatt av livets gode sider og fant seg ikke helt til rette i de kongelige engelske gemakker. Hun var en sterk kvinne som ikke tok til takke med bare å ha rollens som kongens hustru, hun ville også ha makt og innflytelse i kongeriket. Elanor av Aqutaune var tidligere gift med den franske kongen Louis VI, men ble skilt fra han da hun etter 15 års ekteskap uttalte at hun nå hadde oppdaget hun hadde vært gift med en kjedelig munk. 

Hun mente selv at sønnen Rickard hadde arvet alle sine gode egenskaper fra henne og at  det var derfor han fikk tilnavnet Løvehjerte. Hun var også en tilhenger av en mer kokett royal oppførsel, noe i nærheten av slik det var i det franske hoffet.


Sønnen til disse to famøse foreldrene var altså den engelske kongen Richard I Løvehjerte og egentlig først her historien om Dürmstein starter. 

Etter en krangel med den tysk-østeriske keiseren -  Leopold V - ble rett og slett kong Rickard. Løvehjerte i 1192 fanget og fengslet i borgen som ligger på fjellet over byen Dürmstein. Hvordan han kom dit og hvorfor ikke hans berømte og gode venn Robin Hood kom han til unnsetning er ikke en del av denne historien - kanskje var Robin Hood like vel bare en oppdiktet folkehelt fra Sherwood skogen ved i Nottingham.

Uansett…
Etter å ha betalt en klekkelig sum løsepenger, noe moren Elanor visstnok skal ha ordnet, ble Rickard løslatt i 1193. I tiden som fulgte så Rickard Løvehjerte på seg selv som et forbilde for alle ridderne og skrøt hele tiden om hvordan han med sin formidable styrke gjennom livet hadde kjempet mot sine fiender - først sin egen familie og deretter den franke kongen Philip II Augustus, den tyske keiser Henry VI og ikke minst den muslimske sultanen Saladin under sine 3 korstog til Jerusalem. 


Han erobret nye landområder så lang borte som på Sicilia og Kypros. Richard  Løvehjerte døde i et slag i 1199 og da overtok den yngste broren hans, John I Lackland, tronen i det engelske kongeriket - etter mye interne stridigheter. 

En av Richard Løvehjertes siste konflikter  var rundt borgen hans ved Les Andelys langs Seinen i Frankrike. Denne konflikten var med den franske kongen Fillip II. Det skal visstnok ha utviklet seg en dialog mellom de to kongene som lød omtrent slik:

- Fillip II: "Om så borgen din er laget av jern så skal jeg greie å erobre den"
- Rickard I : "Om så borgen min er laget av smør så skal jeg greie å forsvare den"

Borgen hans i Les Andelys i Normandie ble til slutt erobret gjennom kloakk systemet, men da var allerede Rickard Løvehjerte død. Og om Robin Hood hadde noe med denne saken å gjøre er heller ikke en del av denne historien.....


Inne i Dürmstein ligger det et imponerende kloster. Dette klosteret har et spesielt blått kirkespir som er synlig på lang avstand. Klosteret ble grunnlagt i 1410 og bygget om til barokkstil rundt 1800. Første gang Dürmstein ble omtalt som by var i 1347 og fra 2000 er byen og kulturlandskapet i Wahrau dalen tatt inn på UNESCO verdensarvliste.  

Og hvis du lurte på hvorfor den berømte borgen der Rickard Løvehjerte en gang satt fanget på toppen over Dürmstein ikke er bevart, men i dag fremstår som en knust ruin, så skyldes det at en usedvanlig skyteglad svensk general som kom forbi i 1645. Hans navn var Lennart Thorstenson og er identisk med generalen som like før hadde ledet og tapt i det svenske felttoget Sverige gjennomførte i krigen mot Danmark-Norge mellom 1643 og 1644. Selv om Sverige den gangen tok både Jämtland og Härjedalen fra Norge må han ha vært over middels sur da han kom til Dürmstein…


Link til historien om borgen i Les Andelys, Frankrike:

https://knutjohansen.blogspot.com/2015/03/les-andelys.html