torsdag 9. juni 2016

Roubion

 
 
 

Roubion er en liten og spesiell landsby som ligger like sør for Col de la Bonette. Byen ser nærmest ut som om den er limt rett inn på fjellveggen. Det er smalt og de øverste husene er bygget på toppen av husene under så det meste av bebyggelsen henger sammen med unntak av noen små trange og sjarmerende smug mellom husveggene. Det bor knapt 100 fastboende i denne byen, de fleste med en eller annen familiær tilknytning til dette stedet. Byen har bare et lite hotell og to små restauranter. I hotellet er det 4-5 små rom og restaurantene med noen ganske få bord. Den åpner når gjestene ankommer og stenger igjen når de har betalt regningen. Hotellet drives av Babeth og Nadine. Begge kvinnene kom fra gode jobber i Paris. Under deres første besøk i Roubin forelsket de seg i huset fra 1800 og før de dro derfra var de blitt husets nye eiere. Her startet de det lille hotellet som heter Roubionnais. Selv sier de at de aldri har angret på at de flyttet fra Paris til Roubion.



Det er bare 2 smale veier inn til denne lille byen, den øvre veien ender i en liten trang parkeringsplass. Her er det bare plass til 5-6 biler. Hvis det er fullt her får du ikke snudd bilen og må da rygge noen hundre meter tilbake på en smal, bratt og svingete grusvei uten kanter mot stupet. Den nedre veien ender opp på en litt større parkeringsplass - som sikkert også fungerer som festplass på uavhengighetsdagen den 14. juli. Her er det riktig nok plass til noen flere biler, men utfordringen er at hvis du har en bil med normal størrelse kommer du ikke forbi husene uten å legge inn speilene. Kanskje er det årsaken til at det finner mange små Fiat 500 av de gamle modellene på disse veiene.



Like ved den åpne plassen ligger også det andre spisestedet og byens beskjedne "katedral". Fra denne plassen går veien videre gjennom en liten tunnel og opp til byens gamle kornlager. Her ligger også kildene til elven Vionène. Den renner ut i havet ved Nice og på tross av sin relativt  beskjedne størrelse har den i stor grad vært med på å forme landskapet på sørsiden av Col de la Bonette. Det som også er verd et besøk er det lille kapellet som er tilegnet helgenen St. Sebastian. Her finner du originale veggmalerier fra tidlig på 1500 tallet.



I en by med bare drøyt 100 innbyggere kan det helt sikkert bli litt stusslig om vinteren. Dette har den italienske kunstneren Imelda Bassanello gjort noe med. Hun bor til vanlig i Bologna, men har sine røtter fra Roubion og hun ferierer her så ofte hun kan. Da bruker hun en del tid på å male opp de gamle dørene og fasadene i byen. På den måten får byen et helt spesielt særpreg