fredag 22. mai 2015

Vesuv & Napoli






Italia er det mest aktive vulkanske regionen i hele fastlands-Europa. Minst 30 vulkaner har hatt utbrudd flere ganger i løpet av de siste 5 millioner år, et dusin av dem de siste 10.000 årene. Ni vulkanene er fortsatt aktive, inkludert Campi Flegrei, Vesuv, Ischia, Stromboli og Etna. Vesuv har hatt over 50 store utbrudd se siste 2.000 årene og Etna spyr daglig ut magma fra flere ulike krater. Disse vulkanene oppstår i kollisjonspunktene der kontinentalplatene fra Afrika og Eurasia møtes. Det samme forholdet gjelder også ute i Middelhavet der 3 slike kontinentalplater møtes. Dette fenomenet gjør at hele Italia sakte men sikkert dreies mot klokken (noen cm. hvert år i retning østover). Selv om det går sent har dette fenomenet forårsaket store katastrofer i form av både kraftige jordskjelv og ødeleggende vulkanutbrudd. Det mest kjente utbruddet på Vesuv var i år 79 e. kr. Den gang lå toppen av krateret på over 2.500 moh. og fjellet var da dobbelt så høy som det er i dag. Under utbruddet eksploderte hele toppen på vulkanen og aske, sten og magma ble kaste 33 km. opp i luften. Dagen etterpå kom den pyroklastiske bølgen som utslettet alt liv før metervis med vulkansk aske og pimpstein la seg over byen og det frodige landskapet. Pompei ble totalt begravde av støvet og havnebyen Herculaneum ble totalt ødelagt av gjørme- og lavastrømmen fra vulkanen. Dette raset forårsaket også en gigantisk tsunami som skyllet det meste av sivilisasjonen rundt Napolibukten på havet. Man antar at den var en 30 meter høy og gikk ut i bukten med en fart på flere hundre kilometer i timen. 



En liten kuriositet i denne sammenheng ble oppdaget i mai 2001. Det finnes nemlig en 3. by som også er begravet av aske fra Vesuv. Denne ligger 12 km. nord for vulkanen og i nærheten av byen Nola. Funn tyder på at dette var en by fra bronsealderen og at den ble begravd av et stort utbrudd i år 1.500 f. kr. I så måte er dette et unikt funn for det finnes ikke mange steder i verden man kan studere bevarte byer som er over 3.500 år gamle. Foreløpig er det ikke så mye som er avdekket, men man har konstatert at byen først ble oversvømt av en mudderflom fra fjellet og deretter begravd i aske fra utbruddet. De funnene som er gjort her er bl.a. rester av spiseredskaper, kopper, skåler, krukker fylt med forskjellige urter og grønnsaker. Av mennesker som en gang bodde der, er det bare fotspor igjen. Man antar derfor at de fleste av innbyggerne rakk å komme seg unna i tide før utbruddet.



Enkelte trøster seg med at vulkanen historisk sett bare har hatt alvorlige store utbrudd hvert 200 år, mens andre er mer bekymret for at det er over 200 år siden sist. Av de 50 utbruddene som har vært på Vesuv de siste 2000 årene er 30 kartlagt i detalj, det siste opphørte samtidig med at de første allierte styrkene gjorde sin landgang i Napolibukten (1944), noe som nesten ble oppfattet som litt symbolsk. Vulkanen er i dag rolig, men i aller høyeste grad levende – som om den bare vil minne Napoli’s befolkning om at den fortsatt ligger der, med sine potensielle kjempekrefter.



Vesuv anses som den farligste vulkanen i Europe og en av de farligste i hele verden. Krateret ligger bare 9 km fra storbyen Napoli med nesten 4 mill. innbyggere og de ca. 2 mill. menneskene som rundt resten av Napolibukten. I tillegg er det ikke bare en vulkan, men tre vulkansystemer. Den eldste heter Somma og ligger med et eget krater nord for byen, den andre heter Caldera og den siste og mest kjente er Vesuv. I tillegg ligger øyen Ischiai i bukten like utenfor byer og dette er også restene etter en gammel stratovulkan. Det var for øvrig på denne øyen Henrik Ibsen satt da han skrev store deler av Peer Gynt. Årsaken til at disse vulkanene anses som spesielt farlig er at de er helt lukket og at det dermed bygger det seg opp et enormt magmatrykk like under overflaten. Man beregner at magmasøylen under vulkanene er 5-7 km dype og at de stadig utvider seg. Man antar derfor også at det kan komme et eksplosivt utbrudd dersom trykket blir for stort – altså det samme som skjedde da byene Pompei og Herculaneum ble fullstendig ødelagt den skjebnesvangre dagen i år 79 e.kr. Dette utbruddet er for øvrig den eldste dokumenterte vulkanutbruddet som er gjenfortalt av øyenvitner. Plinius den yngre (år 106 e.kr.) skrev ned observasjonene og overleverte dette til historikeren Tacitus som igjen skrev en betydelig og imponerende rapport om fremdriften av katastrofen. Det fortelles bl.a. om flere ulike vulkanske prosesser under selve utbruddet. I dag er Vesuv rolig og da skal man kanskje benytte anledningen til et besøk. Det tar 20 min å gå opp fra enden av veien til kraterkanten som nå ligger på 1.277 moh., men vær forsiktig for kanskje kan det gå troll i det gamle ord; "Se Napoli og dø!"

Previous visits:
2001 – 2007 – 2015