fredag 30. mai 2014

Kvitsøy




Øygruppen ligger i Rogaland, midt mellom Tungenes i sør og Skudenes i nord og er en av landets minste kommuner målt i areal. De som er flinke å telle på kartet påstår at det er like mange øyer i denne lille kommunen som det er dager i året. Til sammenligning er det bare registrert 250 øyer i Lillesand kommune, så påstanden om at det ikke er noe skjærgård på Vestlandet er feil. Kvitsøy er det sørligste av mange typiske små øysamfunnene man finner på denne delen av kysten. Beveger man seg videre nordover treffer man tilsvarende små øysamfunn på Utsira, Føyna, Røvær, Espevær, Brandasund, Bekjarvik og Bakkasund – og det før man i det heletatt begynner å nærme seg Bergen.

Bebyggelsen på Kvitsøy er det man kan kalle «typisk, praktisk og tilpasset vær og vind». Husene ligger lunt til mellom knausene og det er ikke alle som har kledning i tre. På tross av sin beskjedne størrelse er det 3 adskilte grupper med bebyggelser på øyene. Helt vest ligger Voldsøy. Her er det fergeforbindelse til Stavanger, lenger inn er det heller ikke mulig å komme med dagens bilferge. Når det er sagt så er det egentlig bortkastet å ta med bilen, her rekker man alt til fots eller på sykkel. Flytter man seg litt lenger nordvest kommer man til Naustvoll. Dette er en lun liten havn der husene ligger tett ut mot bryggene. Vandrer man enda et lite stykke mot nordvest så treffer man på «hovedstaden» i kommunen, Ystebøhavn. Dette er den største bebyggelsen og her ligger også bebyggelsen rundt en lun gammel fiskehavn. Ytsebøhavn ligger nesten midt inne i øygruppen. Havnen kan nås både via en godt oppmerket skipslei fra sør-vest eller via den noe trangere passasjen forbi varden på Revingen i nord-øst. For de som er spesielt interessert og som er flinke å lese sjøkart så finnes det også flere muligheter.


Livsgrunnlaget på Kvitsøy har vært fiskeri og landbruk. Her finner man også gode oppvekstsvilkår for hummer. En gang i svunnen tid var hummeroppdrett en stor industri, i dag er det meste av dette avviklet. Kommunen har derimot et flott hummer museum som absolutt er verd et besøk. Selv om mange av husene er overtatt som fritidsboliger for byfolk, bor det heldigvis fortsatt en del fastboende igjen her ute.

Midt inne på øyen ligger Kvitsøy fyr. Det gamle fyret ble opprinnelig bygget i 1829 og var da 18 meter høyt. Deretter forlenget med 7 meter i 1859 og i dag er fyret ytterligere forlenget til en høyde på 45 meter. Fyret er fortsatt i full drift, men i dag er det både automatisert og fredet. Historien om fyrene på Kvitsøy går langt tilbake i tiden. Det første vippefyret ble bygget på 1700 tallet og bestod da av en tønne med kull som ble montert på en 6 meter lang vippestang. Like ved fyret ligger Rogaland Trafikkstasjon. Det offisielle navnet er VTS - Vesel Traffic Services. De er ansvarlig for døgnkontinuerlig overvåking og regulering av havområdene fra Jærens rev i sør til Bømlafjorden i nord og er en av 5 tilsvarende trafikksentraler som ligger langs norskekysten. VTS regulerer den normale kysttrafikken, den store cruise trafikken inn til Stavanger og trafikk med oljetankere som skal inn og ut fra raffineriet på Kårstø.