fredag 13. juni 2014

Klausen pass



Klausen passet (1.948 moh) er en relativt liten og ukjent fjellovergang mellom kantonene Uri og Glarus. Passet går i nord-sør retning og ligger sentralt i Sveits. Fra sør tar du veien opp fra innsjøen Wallen. Det første tettstedet du da kommer til er Buerglen. Dette var hjemstedet til Wilhelm Tell (han med eplet). Midt i byen har han fått sin egen statue i full størrelse, plassert på en pidestall like utenfor Tell Museum. 

Wilhelm Tell var en legendarisk helt. Hans eksistens er derimot er ikke historisk bekreftet, men han skal ifølge sagnet ha levd her tidlig i det 14. århundre. På denne tiden forsøkte Habsburg-slekten i Østerrike å få herredømme over det som i dag er kantonen Uri. Som et ledd i dette ville den østerrikske guvernøren, Albrecht Gessler i Altdorf, undertrykke lokalbefolkningen. Han hang derfor opp sin egen hatt på en stokk hatt midt på torget i landsbyen. Alle som gikk forbi denne var pålagt å hilse ærbødig på hatten. 

Den rabiate Wilhelm Tell og hans sønn kom til Altdorf 18. nov. 1307. Da han og sønnen passerte hatten unnlot han å bukke og dermed ble han umiddelbart arrestert. Han ble dømt for dette og fikk 2 valg – enten døden eller frihet ved å skyte et eple av hodet på sin egen sønn. Han valgte det siste og delte eplet i to med en pil fra armbrøsten sin, uten å skade sønnen. Senere skal han ha fortalt at hvis han hadde truffet sønnen, ville han umiddelbart ha skutt den østerrikske guvernøren. Dette kom selveste Albrecht Gessler for øret og han ble rasende. Wilhelm Tell ble igjen arrestert på tross av tidligere lovnader om fritt leide for seg og sønnen. Dette likte Wilhelm Tell dårlig og han lovet hevn. Etter å ha rømt fra fengselet skjøt han derfor Albrecht Gessler med en pil fra samme armbrøst som han brukte på eplet. I Østerrike ble han ansett som terrorist – i hjembyen Buerglen ble han hyllet som en helt. For øvrig en form for vurdering som fortsatt gjør seg gjeldende i mange av dagens konfliktsituasjoner.




Veien opp til toppen av passet er smal og svingete, sikringen er dårlig og det er forbudt å kjøre med tilhenger og campingvogn. Man skal ikke kjøre så lenge mot toppen før man innser at det er et helt riktig forbud. Det som derimot mangler er et forbud mot sykling i høy fart – og da spesielt i de uoversiktlige svingene. En gang i året arrangeres det et billøp for veteranbiler på disse veiene. 

Nesten opp på toppen av passet ligger Hotel Klausenpasshoehe. Et sjarmerende og ganske typisk fjellpass hotell med en smule overdrevet dekorasjon. Videre opp på toppen kommer man til et platå som heter Urnerboden og som ligger mellom de 3 imponerende fjelltoppene Chamerstock (2.124 moh), Ortstock (2.717 moh) og Gemsfairenstock (2.972 moh). På vei ned igjen passeres landsbyene Linthal og Ziegelbruecke før veien blir mye bedre. Når du først er her, og hvis du ikke er lei av slike fjellpass, så finnes det et til like i nærheten - det heter Ricken passet.