søndag 15. juni 2014

Flims




Det som er spesielt i dette området er de klare forkastningene som er helt tydelige i fjellsidene. Her kan man med selvsyn se hvordan de afrikanske og de europeiske platene en gang ble presset sammen og dannet fjellene i Alpen. Vanligvis dannes bergartene ved sedimentering i innsjøer, ute i havet eller i endeløse ørkener. Når dette presses sammen lag for lag dannes det nye bergarter – de eldste nederst og de nyeste øverst. I fjellene rundt Flims er dette snudd helt på hodet. De yngste bergartene ligger underst og de eldste ligger øverst. Dette er synlig fordi bergartene ligger lagvis og fordi de flatene som skiller disse bergartene er som en tegnet en rett horisontal blyantstrek tvers gjennom landskapet. Denne linjen er ikke menneskelaget, men består av en spesiell bergart som har fungert som kulelager når de 2 platene har beveget seg. Over denne «streken» ligger sedimenterte kvartsholdige og mørke bergarter. Disse er 250-300 millioner år gamle. Under «streken» ligger lysere bergarter som sandstein og skifer som bare er 35-50 millioner år gamle.



Dette området kalles «Tectonic Arena Sardona», er på 330 kvadratkilometer og ligger der hvor kantonene Graubünden, St. Gallen og Glarus møtes. Ikke noe annet sted i verden kan man se dette fenomenet så tydelig som her og hele området er derfor oppført på UNESCO listen. Forskning har foregått i over 200 år, men fortsatt kommer det «geologiske pilgrimer» tilreisende for å studere fenomenet. Men Flims betår ikke bare av geologi. Det er også et fantastisk flott turområde – både på sommer og på vintertid. Selve byen ligger på 1100 moh. og de høyeste fjellene rundt er Ringelspitz (3.247 moh) og Piz de Steris (3.113 moh). På fjellet Martinloch er det et 19 meter bredt hull i fjelltoppen og to ganger i året (i mars og i oktober) skinner solen gjennom dette hullet og treffer kirketårnet i Elm, et lite tettsted i dalen på den andre siden av fjellet. Denne kirken ligger nok ikke helt tilfeldig plassert når man tar i betraktning at dette hullet oppstod flere hundre millioner år før kirken ble bygget. Utsikten mot fjellene er formidabel, mot øst kan man telle over 500 fjelltopper og mot sør kan man på en klar dag se toppen av Monte Rose massivet - det høyeste fjellet i Italia (se egen beskrivelse).


Like bak sentrum av byen ligger Flimstein. Her er det mulig å ta kabelbane opp til toppen. De sportslige, som ikke lider av høydeskrekk, kan alternativt klatre opp «Historisher Klettersteg Pinut». Det er en typisk Via Ferrata som er anlagt rett opp den loddrette fjellveggen – hele tiden med en imponerende utsikt over byen og omliggende fjellkjeder. Man trenger ikke fjellfører for å ta seg opp, men ta med klartesele, sikringstau og hjelm. Er man spesielt varsom kan man kanskje også observere det frodige dyrelivet. Her finnes det både steinbukker og eksempel på de sjeldne skjeggete gribbene. På vintertid er det flust med ski heiser og man kan være i bakkene en lang dag uten å ta samme heisen to ganger.