lørdag 25. juni 2011

Dresden, Sachsen, Germany















Dresden er en av de byene som ble hardest rammet av den allierte bombingen under 2. verdenskrig. Ryktet sier at den eneste konstruksjonen som fortsatt stod uberørt etter krigen var den gamle fagverk jernbanebroen som ligger et stykke øst for sentrum. Sporet på begge sider var bombet, men denne ene broen ble altså spart – noe som har gjort den til et slags ikon i området. 

Like ved ligger for øvrig også verdens første fjellbane. Denne tar deg opp fra elvebredden til den høyeste toppen i området. Elvebredden langs Elbe er preget av store og imponerende byggverk fra DDR tiden og området minner derfor lite om kommunisme og lik fordeling av godene. 

Sentrum av Dresden er under kontinuerlig restaurering. Store deler av byen er gjenreist etter originale bytegninger, mens andre prosjekter pågår i stort omfang. Langs bredden av Elbe er bybildet omtrent slik det så ut før krigen, mens det andre steder bærer preg av å være en moderne storby. Uansett er restaureringen gjort med en følsom penn slik at byen sakte men sikker blir tilbakeført til sin opprinnelige form. 

Kaster men et overflatisk blikk på byen finner man ikke så mange minner etter krigen, men på enkelte steder kan man se små markeringer der besøkende blir minnet om hva som egentlig foregikk både under og etter krigen. Er man først i Dresden bør man også vurdere å ta en tur til Meissen. Byen som ble grunnlagt i år år 925 og som forble katolsk høysete helt frem til reformasjonen i 1559.

I dag er Meissen kanskje mest kjent for sitt porselen. Produksjonen startet i 1710 og dette var første gangen man greide å fremstille hvitt høybrente porselen i vesten. I ca. 50 år – mens resten av Europa kun greide å lage billig keramikk - var fabrikken i Meissen helt enerådig på sin porselensproduksjon